Image for Nieuwe stadswoningen in oude orgelfabriek

Nieuwe stadswoningen in oude orgelfabriek

In het centrum van Woerden worden op de hoek van de Achterstraat en de Jan de Bakkerstraat zeven appartementen gebouwd. In de voormalige orgelfabriek van Martinus Vermeulen aan de Achterstraat komen vijf stadswoningen. Het gebouw van de orgelfabriek is een gemeentelijk monument. De gemeente Woerden heeft vorige week toestemming gegeven voor de bouw van al deze woningen.

Volgens woordvoerder Femke Rodenburg van de gemeente Woerden zijn de parkeerplaatsen nog wel een aandachtspunt, zoals vaker bij steden met weinig ruimte in de binnenstad. Michel Moesbergen van Larboard Real Estate, spreekt namens de huidige eigenaren van de percelen. Hij vertelt dat de toekomstige bewoners een vergunning moeten aanvragen voor het parkeren van een auto in een van de parkeergarages. Moesbergen komt zelf ook uit Woerden en kent het gebied goed.

Leegstand wordt opgelost

De panden staan momenteel allemaal leeg. Volgens Michel Moesbergen is nog niet bekend wanneer met de bouw begonnen wordt. Hij is wel blij dat hij eraan kan bijdragen dat dit wat verpauperde stukje Woerden in de toekomst mooier zal worden. Het is ook nog niet bekend of de nieuwe woningen op de markt komen als koopwoningen, of dat ze verhuurd zullen worden.

Orgelfabriek

Het pand aan de Achterstraat 6 is sinds 2001 een gemeentelijk monument. Het gebouw was vroeger een orgelfabriek, op naam van Martinus Vermeulen. Onder andere het orgel in de Ontmoetingskerk in Kamerik is door deze orgelbouwer gemaakt.

De gevel van de oude orgelfabriek aan de Achterstraat 6, Woerden

Martinus Vermeulen kocht het gebouw in 1908. Het werd op dat moment gebruikt als stal. Vermeulen liet het pand verbouwen, zodat het hoog genoeg werd om er kerkorgels in te fabriceren. Het dak werd daarbij omhoog gebracht. Na het overlijden van Martinus werd de fabriek voortgezet door zijn zoons Pieter en Dirk Vermeulen. Die gingen er vooral harmoniums en piano’s maken. Om die te verkopen gebruikten zij de winkel die aan de fabriek vastzat, met een ingang aan de Voorstraat. Vanaf 1978 werd het fabrieksgebouw alleen nog maar gebruikt voor opslag. Daar komt nu verandering in.

De opslagruimte in het monumentale gebouw zal omgevormd worden tot stadswoningen. Het eerste plan daarvoor stuitte op bezwaren bij de gemeente. De initiatiefnemer heeft daarna een heel nieuw ontwerp gemaakt in samenwerking met de commissie Ruimtelijke kwaliteit en Erfgoed.

Vier van de vijf stadswoningen die in het gebouw komen krijgen hun voordeur aan een binnentuin, de vijfde woning krijgt een ingang aan de Achterstraat. De uitstraling van de monumentale voorgevel wordt zo veel mogelijk behouden. Binnen het gebouw worden bijzondere onderdelen bewaard, zoals de vloer van de zolder.

Appartementen

Niet alleen de orgelfabriek wordt omgebouwd naar woningen. De gebouwen aan de Jan de Bakkerstraat 10, 12 en 14 worden omgevormd tot moderne appartementen. Daarbij houden het witte hoekgebouw en de andere gebouwen grotendeels de huidige uitstraling. De buitenkant blijft globaal gezien hetzelfde en ook de bouwhoogte blijft gelijk. In dat gedeelte van het plan zijn in totaal zeven appartementen beoogd.

Video

Weerbericht

Zon en wolken

De komende dagen wordt het beter weer met meer zon en hogere temperaturen maar optimaal zomerweer zit er nog niet in.

In de ochtend trekt er bewolking over maar zien we ook de zon. Er staat maar weinig wind en de temperatuur is 19°C.

In de middag is er steeds meer ruimte voor de zon en op het eind van de dag en in de avond is het zonnig weer. De zwakke wind is west tot noordwest. Het kwik loopt op naar 22°C.

In de nacht brede opklaringen maar ook kans op mist. De temperatuur zakt naar 12°C.

Donderdag een zelfde soort weer als vandaag. In de ochtend wolkenvelden en opklaringen. In de middag meer zon en tegen de avond zonnig weer. De wind wordt zuid en de thermometer geeft een zomerse waarde van 25°C aan.

Foto: Leo Petersen Ondanks de natte grond

Notificaties aanzetten Ja Nee