
Nieuwe brieven van Paulina Bisdom van Vliet ontdekt
HAASTRECHT- In de archieven van het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis in Den Haag zijn zeven tot nu toe onbekende brieven van Paulina Bisdom van Vliet ontdekt. De brieven kwamen aan het licht dankzij onderzoek van Marco Bakker, beheerder van museum Paulina Bisdom van Vliet in Haastrecht.
De vondst is bijzonder, omdat er weinig documenten bewaard zijn gebleven waarin Paulina zelf aan het woord komt. Zij was de laatste telg van een vooraanstaande familie en liet na haar overlijden in 1923 haar huis en inboedel na als museum. Tot nu toe waren slechts enkele brieven van haar hand bekend, waaronder correspondentie met Trijntje Verboom en een rouwdagboek dat in 2023 werd onthuld.
Onverwachte vondst
Bakker stuitte op de brieven tijdens zijn speurtocht naar correspondentie tussen Paulina en Bonifacius von Brucken Fock, een welgestelde man en fervent genealoog met wie zij enkele jaren contact had. In het familiearchief van Von Brucken Fock, dat wordt bewaard bij het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis, vond hij na intensief zoeken zeven brieven die Paulina aan hem had gestuurd.
“Toen ik haar handschrift op een aantal velletjes papier herkende, was ik erg opgetogen,” vertelt Bakker. “We kenden al de brieven die Von Brucken Fock aan haar schreef, maar haar eigen woorden leken verloren te zijn gegaan. Deze ontdekking maakt het mogelijk om hun gesprek na meer dan 120 jaar in zijn geheel te volgen.”
Inhoud van de brieven
De brieven zijn luchtig van toon en bevatten vooral verhalen over de geschiedenis van Paulina’s voorouders, een onderwerp waar Von Brucken Fock als genealoog in geïnteresseerd was. Daarnaast deelt Paulina terloops persoonlijke details over haar leven, zoals vakanties en sociale bezoeken. Opvallend is ook dat ze informatie geeft over erfstukken die destijds in haar bezit waren en die nu deel uitmaken van de collectie van het museum.
“Dit soort achtergrondinformatie, direct uit Paulina’s eigen hand, is uniek,” zegt Bakker. “Tot nu toe moesten we afgaan op wat anderen over haar hebben geschreven, maar deze brieven laten ons zien hoe ze zelf over haar familie en bezittingen sprak.”
Geen toevoeging aan museumcollectie
Hoewel de brieven van grote historische waarde zijn voor het museum, blijven ze onderdeel van het familiearchief Von Brucken Fock en in beheer bij het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis. “We kunnen er als museum geen aanspraak op maken en dat hoeft ook niet,” aldus Bakker. Wel heeft hij een transcriptie van de brieven gemaakt, zodat ze bestudeerd kunnen worden door historici en andere belangstellenden.
Museum met rijke historie
Museum Paulina Bisdom van Vliet toont het 19e-eeuwse interieur van Paulina Bisdom van Vliet en biedt een inkijkje in het leven van de gegoede burgerij uit die tijd. In 2023 vierde het museum zijn 100-jarig bestaan. In dat jubileumjaar werd ook “het geheim van Haastrecht” onthuld: een pakketje dat volgens het opschrift een eeuw lang gesloten moest blijven en waarin een rouwdagboek van Paulina werd aangetroffen.
Het museum is geopend op zaterdagen en zondagen, en vanaf 1 april ook van woensdag tot en met vrijdag.

