Image for Nieuw bodemonderzoek naar loodverontreiniging in Schoonhoven (video)

Nieuw bodemonderzoek naar loodverontreiniging in Schoonhoven (video)

SCHOONHOVEN– De binnenstad van Schoonhoven wordt vanaf februari 2025 opnieuw onderzocht op loodverontreiniging. De Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) start dan een nieuw bodemonderzoek om inzicht te krijgen in de loodgehalten op individueel (tuin)niveau. Dit onderzoek, in opdracht van de provincie Zuid-Holland en in samenspraak met de gemeente Krimpenerwaard, volgt op eerdere metingen die minder specifiek waren.

Tussen 1778 en de late jaren ’80 stond er in de binnenstad van Schoonhoven een loodwitfabriek, waar loodwit werd geproduceerd als pigment voor verf. De manier waarop dit lood zich verspreidde – via lucht, water en bemesting met verontreinigde paardenmest – zorgde ervoor dat delen van de binnenstad ernstige bodemverontreiniging opliepen. Toch is niet ieder perceel even zwaar getroffen.

Mark de Boo, technisch adviseur bij ODMH, licht toe: “Er zijn al verschillende bodemonderzoeken geweest in de jaren ’80 en ’90. Op basis daarvan zijn maatregelen getroffen en zijn delen van Schoonhoven gesaneerd. Andere gebieden zijn echter nog niet onderzocht op perceelniveau. Dit nieuwe onderzoek moet duidelijk maken waar nog risico’s zijn en of verdere maatregelen nodig zijn. We richten ons specifiek op locaties waar een gezondheidsrisico aanwezig kan zijn.”

Gezondheidsrisico’s en bezorgdheid
Recent onderzoek heeft aangetoond dat blootstelling aan lood, vooral bij jonge kinderen, schadelijke effecten kan hebben op de hersenontwikkeling. Lood kan het lichaam binnendringen via hand-mondcontact of door het eten van groente en fruit uit verontreinigde grond. De onzekerheid over de gevolgen van loodverontreiniging zorgt voor zorgen onder bewoners.

Tijdens de informatiebijeenkomst in BARAQ kwamen afgelopen woensdagavond zo’n 85 belangstellenden bijeen. De sfeer in de zaal was gespannen, vooral vanwege vragen over gezondheidsrisico’s.

Han Goutier, voormalig huisarts in Schoonhoven, herkent de zorgen. “In de tijd dat dit speelde, was er altijd de vraag hoe ernstig het precies is.” Ook huidig huisarts dr. M.W. van der Gaag ontvangt nog steeds vragen over mogelijke gezondheidsgevolgen. “Mensen met ernstige ziekten vragen zich af of dat door de loodvervuiling komt. Ik vind dat een hele moeilijke vraag en kan dat niet direct beantwoorden. Daarom overleg ik hierover soms met specialisten, zoals een hematoloog in het Groene Hart Ziekenhuis. Ik weet dat er veel onderzoek naar wordt gedaan en dat zal in de komende jaren duidelijk moeten worden welk verband daar precies is, maar dat kan ik nu nog niks over zeggen.”

Tekst gaat verder onder foto:

Toekomstig onderzoek en verwachtingen
Het nieuwe onderzoek wordt uitgevoerd in drie fasen: een vooronderzoek, bodemonderzoek en de uiteindelijke uitkomst. In sommige gevallen kan het vooronderzoek al uitwijzen dat verder bodemonderzoek niet nodig is. Bewoners in het onderzoeksgebied worden per brief geïnformeerd, terwijl algemene communicatie via huis-aan-huis kranten en sociale media zal verlopen.

De Boo benadrukt dat het onderzoek ook praktische adviezen zal opleveren. “Een van de maatregelen kan bijvoorbeeld zijn om tegels in de tuin te laten liggen om direct contact met de bodem te vermijden. Tegelijkertijd willen we vergroening stimuleren, dus als de grond onder de verharding schoon blijkt, kunnen bewoners zonder risico hun tuin klimaatadaptief inrichten.”

Voormalig huisarts Han Goutier vat de situatie kernachtig samen: “Meten is weten. Dit onderzoek is nodig om te bepalen wat de huidige situatie is. Wat de gevolgen zullen zijn, is afwachten, maar het belangrijkste is dat mensen straks weten of en welke maatregelen ze moeten nemen.”

Bekijk alle interviews hieronder terug:

Laatste nieuws uit de Krimpenerwaard

Vrienden van RTV Krimpenerwaard

Notificaties aanzetten Ja Nee