Meer dan 60 regentonnen uitgedeeld in Krimpen aan den IJssel
KRIMPEN AAN DEN IJSSEL- In de wijk Langeland in Krimpen aan den IJssel zijn afgelopen zaterdag meer dan 60 regentonnen uitgedeeld. Deze actie maakt deel uit van een proef in het kader van het herstratingsproject Langeland fase 5. Bewoners konden zich inschrijven om gratis een regenton te ontvangen. De gemeente werkte hiervoor samen met de Rabobank.
De proef werd enthousiast ontvangen door de inwoners. Monique Overes van de Rabobank sprak haar tevredenheid uit over het succes van de actie: “Het is inspirerend om te zien hoe de gemeenschap samenwerkt aan een duurzamer Krimpen.” Haar collega Marcia Sellenraad benadrukte het belang van dergelijke initiatieven: “Kleine stappen, zoals het gebruik van regentonnen, kunnen grote impact hebben. Als Rabobank ondersteunen we dit soort lokale projecten graag.”
Wethouder Duurzaamheid Wubbo Tempel sloot zich hierbij aan: “Het opvangen van regenwater is een praktische manier om je tuin beter bestand te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Zeker in een periode waarin bewoners door de herstratingswerkzaamheden toch al bezig zijn met hun tuin.”
Klimaatbewust
Een regenton draagt bij aan een klimaatbestendig Krimpen aan den IJssel. Het opvangen van regenwater vermindert het gebruik van drinkwater voor bijvoorbeeld tuinieren, en helpt tegen wateroverlast tijdens hevige regenbuien. “Zelf water opvangen ontlast het riool en iedereen kan hieraan bijdragen,” aldus wethouder Tempel.
Ook inwoners zien de voordelen. Jannetje Buijs, een van de deelnemers, reageerde enthousiast: “Ik wil het beste water voor mijn planten en het helpt tegen wateroverlast. Dat is win-win.”
Toekomstige plannen en subsidies
Vanwege het succes van de actie onderzoeken de gemeente en de Rabobank of de regentonactie kan worden herhaald voor andere bewoners. Daarnaast zijn er nu al subsidies beschikbaar voor inwoners en bedrijven die regenwater willen opvangen of hun tuin willen vergroenen. Meer informatie over deze mogelijkheden is te vinden op krimpenduurzaam.nl/subsidies.
Foto: John Wijntjes