Image for Medio augustus asielzoekers in gebouw Bleek 1

Medio augustus asielzoekers in gebouw Bleek 1

Medio augustus van dit jaar komen 200 asielzoekers naar Woerden. Zij krijgen een tijdelijk onderkomen het voormalige Campinagebouw aan de Bleek 1. Dat wordt ingericht als noodopvang met beperkte voorzieningen. Het gebouw wordt gedurende een jaar op die manier gebruikt. Dit is al eerder besloten door de gemeente Woerden. Op 8 juli 2024 was er een inloopavond voor alle belangstellenden, waarbij meer duidelijk werd over de plannen.

Deelnemers aan de inloopavond, foto gemeente Woerden – Chris Gottenbos

Dichtgeslibt systeem

Robert Pinter, die namens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) op de inloopavond aanwezig was, vertelt aan RPL Woerden dat het systeem voor asielopvang is dichtgeslibt. De spreidingswet was bedoeld om voldoende opvangplekken voor asielzoekers te verkrijgen, maar die wet wordt waarschijnlijk door het nieuwe kabinet ingetrokken.

Inmiddels komen meer mensen Nederland binnen en is er ruimte te weinig. Daarom heeft het COA aan Woerden gevraagd of de gemeente kan meewerken aan noodopvang.

De asielzoekers die naar Woerden komen zijn al in Ter Apel of in Budel geweest en kunnen daar niet blijven. Elke asielzoeker doorloopt procedures voordat duidelijk wordt of deze in Nederland kan blijven als statushouder, of dat deze terug moet naar het land van herkomst. Onder de mensen die in de noodopvang terecht komen kunnen ook statushouders zitten.

Waarom Woerden?

Ingrid van Schaik, woordvoerder van de gemeente Woerden, vertelt waarom Woerden op het verzoek van het COA voor noodopvang ingaat. Woerden is solidair met andere gemeenten, zodat de asielzoekers op meerdere plaatsen terecht kunnen. “Iedereen heeft de akelige taferelen in Ter Apel kunnen zien,” voegt zij daaraan toe. Het plan voor een AZC in Woerden is al in de gemeenteraad besproken, waarbij de gemeenteraad kaders heeft meegegeven.

De gemeente Woerden doet een beroep op de bevolking. Er zijn vrijwilligers nodig om de asielzoekers te helpen bij het leren van de Nederlandse taal, voor het vinden van een dagbesteding, bij het sporten etc. Ook zoekt de gemeente mensen die willen meedenken in een klankbordgroep. De eerste bijeenkomst van die groep is gepland op 11 september.  

Inrichting van het pand

Het leegstaande pand aan de Bleek wordt ingericht door de Veiligheidsregio Utrecht. De Veiligheidsregio heeft al veel ervaring met het inrichten van noodopvang voor asielzoekers; ze hebben al veertien locaties ingericht in de provincie Utrecht, in leegstaande kantoorpanden zoals in Woerden, maar ook op een schip, in een sporthal en in containers.  

Omdat het gebouw aan de Bleek al lange tijd leegstaat, is het nodig om het schoon te maken en wat reparaties uit te voeren. De kamers die als kantoor werden gebruikt worden geschikt gemaakt voor bewoning. Er komen bedden en tafels. Elke kamer zal door meerdere mensen bewoond worden. Buiten het gebouw komen tenten – zoals de tenten die bij festivals gebruikt worden. In de tenten komen douches en toiletten en ook kookgelegenheid. De asielzoekers gaan er zelf hun eten koken. Voor hun boodschappen zullen ze waarschijnlijk te voet de winkels in Woerden bezoeken.

Oekraïense vluchtelingen

In het pand aan de Bleek wonen momenteel 144 mensen die uit de Oekraïne naar Woerden zijn gekomen. Een van hen, een moeder van twee kinderen die in haar vaderland aan de universiteit werkte, vertelde dat de huidige bewoners vorige week op de hoogte gesteld zijn van het plan om in een ander deel van het gebouw asielzoekers te huisvesten. Zij voelt zich heel erg welkom in Woerden en maakt zich veel zorgen over haar thuisland. Zij wees erop dat een paar uur tevoren een ziekenhuis in Kyiv aangevallen was, waarbij veel doden vielen.  

Langere termijn

Op langere termijn, over ongeveer 3 jaar, komt in het gebouw aan de Bleek mogelijk een asielzoekerscentrum voor een periode van 15 jaar. Het COA doet hier onderzoek naar.

Meer weten?

Presentatie gemeente Woerden.

Video

Weerbericht

Wolken en zon

Het aller aardigste zomer weer houdt nog even aan. Wolken, zonnige momenten en een prima temperatuur. Alleen vrijdag deels nat.

Deze woensdagochtend is er veel ruimte voor de zon. De zwakke wind is noordwest en de temperatuur 19°C.

In de middag en avond zonnig weer. De zwakke wind waait uit het noordwesten. Het kwik loopt op naar 22°C.

De nacht levert helder weer op bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Donderdag ochtend en middag een mix van wolken en flinke opklaringen maar in de avond trekt de hemel dicht. De zwakke tot matige wind waait uit het zuidwesten. De thermometer geeft 24°C aan

In de nacht is het bewolkt en valt er lichte regen. Met 17°C is het een zwoele nacht.

Vrijdag veel bewolking en in de ochtend en deel van de middag soms wat regen. Op het eind van de middag en in de avond klaart het op. De wind blijft zuidwest. De temperatuur is deze dag 21°C.

Het volgende nieuwe weerbericht wordt zaterdag geplaatst.

Foto: Drenthe natuurlijk Hollandse zomerluchten

Notificaties aanzetten Ja Nee