Image for Lang niet alle fietsknelpunten worden aangepakt

Lang niet alle fietsknelpunten worden aangepakt

Tijdens de politieke avond van de gemeenteraad van Woerden op 21 november bleek dat lang niet alle wenselijke verbeteringen van fietsknelpunten kunnen worden uitgevoerd. Er is niet genoeg geld voor beschikbaar.

Dat er niet genoeg geld is voor alle wensen bleek ook al in juli dit jaar, tijdens de behandeling van de kadernota. Wethouder Vierstra van financiën gaf toen aan dat er fietsprojecten geschrapt moesten worden.

Wethouder Roy Luca (Lijst van der Does) van Verkeer en Vervoer gaf donderdagavond een overzicht van het beschikbare geld. Er is ongeveer 2,5 miljoen euro beschikbaar. Dat lijkt veel, maar toch stellen Burgemeester en Wethouders voor om slechts twee projecten uit te voeren in de periode 2025-2027, namelijk de route Oostdam-Stationsweg en een gedeelte van het traject Kamerik-Woerden.

De lijst met wenselijke projecten is echter veel langer dan deze twee. Er staan 36 projecten op. Enkele willekeurige voorbeelden zijn de Rembrandtlaan oost, de Jozef Israëlslaan, de Dorpsstraat Harmelen, en een recreatieve route Hazekade-Zegveld. De volledige lijst is hier te bekijken.

De mening van Woerdenaren

De gemeente heeft een enquête gestuurd naar 5000 huishoudens binnen de gemeente Woerden om te vragen naar hun ervaringen met de fietsknelpunten. Volgens wethouder Luca hebben 1341 mensen gereageerd, waaronder veel ouderen. Vanuit Kamerik werd alleen het fietspad naar de stad als knelpunt genoemd. Binnen de kern Woerden was het beeld ingewikkeld. Op de kaart hieronder staan alle genoemde knelpunten. De grootte van de cirkel geeft aan hoeveel mensen het knelpunt noemden in de enquête.

Uit die kaart blijkt dat Woerdenaren de route rond het centrumgebied en de Rijnstraat vaak noemen, maar ook de Oostdam staat hoog evenals de situatie bij het station.

Resultaten enquête fietsknelpunten

Achtergrond keuze

De keuze van vanuit het college van B&W voor de twee projecten is niet alleen op de enquête gebaseerd, maar ook op de overwegingen hieronder:

  • De route van het station naar het centrum en vice versa, Oostdam-Stationsweg, krijgt de hoogste prioriteit. De fietsoversteek over de Polanerbaan richting de Oostdam behoort tot de grootste knelpunten in de gemeente. Er zijn daar veel ongelukken. Over de Stationsweg en de Oostdam fietsen meer mensen dan langs andere fietsroutes. Onder andere zijn het leerlingen van het Kalsbeek college en kinderen die onderweg zijn naar het zwembad. Ook de bus maakt gebruik van de Stationsweg. Door het uitvoeren van dit project komt er ruimte voor een busbaan, met als voordeel dat de bussen minder vertraging oplopen. De gemeente krijgt voor deze fietsroute subsidie van de provincie Utrecht en het Rijk, namelijk € 925.000.
  • Het fietspad Kamerik-Woerden wordt veel gebruikt en is te smal. Het pad wordt ook door voetgangers gebruikt, wat het extra druk maakt. Onderdeel van dat project is de oversteek bij de Meanderbrug op de Oudelandseweg. Deze oversteek wordt door veel inwoners als onveilig ervaren.

Raadsleden Eric de Jonge (ChristenUnie-SGP) en Tom Boersma (D66) vroegen naar de diepere achtergrond van de keuze voor deze twee projecten. Met name Boersma vroeg naar de exacte gegevens die voor de onderbouwing gebruikt zijn. Wethouder Luca beloofde die gegevens op een later moment te geven. Malik Arbaj (Woerden&Democratie) had vertrouwen in de keuze die het college maakt, evenals Lenie van Leeuwen (Lijst van der Does). Zij vonden een nadere onderbouwing van de keuze van de twee projecten niet nodig. Kees Schouten (Sterk Woerden) vertelde dat hij zelf bijna was aangereden op het traject Oostdam-Stationsweg en dat het daar inderdaad gevaarlijk is. Magda van den Heuvel (Splinter) had respect voor de taak van B&W om prioriteit te stellen en was blij dat zij dat zelf niet hoefde te doen. Volgens haar zijn alle gevaarlijke knelpunten belangrijk.

Door de verbetering voor fietsers op de route Oostdam-Stationsweg zal de wachttijd voor automobilisten op de Utrechtsestraatweg en Oudelandseweg overigens licht oplopen. Op de Polanerbaan zal de wachttijd afnemen.

Nieuwe route naar fietstunnel

Ook de fietsroute naar de fietstunnel bij de nieuwe stadswijk Snellerpoort kwam donderdagavond aan de orde. B&W gaat de gemeenteraad vragen om een keus te maken voor een van de onderzochte routes. Wethouder Arjan Noorthoek (CDA) vroeg daarbij ook om meer budgetruimte. Hij is nog aan het onderhandelen met de eigenaar van de grond in de omgeving van het gebouw van Roche. Als die onderhandelingen slagen, kunnen de kosten omlaag, want dan is het niet nodig om een dure damwand aan te leggen.

Raadsleden Rumo van Aalst (CDA) en Florian van Hout (VVD), maar ook Eric de Jonge (Christen Unie), stelden vragen bij het voornemen om nu al, drie weken na het vaststellen van de begroting, alweer te gaan afwijken van het voornemen om niet meer dan 23 miljoen te gaan uitvoeren aan investeringen. Jeanet de Mari (Inwonersbelangen), Florian van Hout en Magda van den Heuvel (Splinter) vroegen zich ook af waarom er nu al besloten moet worden over de route, terwijl de onderhandelingen nog niet zijn afgerond. Ook vroeg De Mari zich af wat er nog meer aan overschrijdingen van het investeringsplan kan komen. Zij noemde de beperking van inhuur van externen als oplossing. Sterk Woerden en ook Splinter zijn er geen voorstanders van om het investeringsplafond te overschrijden.

De voorstellen van B&W over de fietsroutes en de knelpunten zullen niet als hamerstuk behandeld worden door de gemeenteraad. Volgende week donderdag komen de voorstellen weer aan de orde in de vergadering van de voltallige raad.

Foto: Cristiana Raluca, Pexels. Kaart: gemeente Woerden

Het weer door Mees Weststrate

Bewolkt en regen

Een paar opklaringen en daar bleef en blijft het ook bij. Wel zachter.

In de ochtend is het bewolkt en gaat het regenen. De krachtige wind kiest voor de zuidhoek. De thermometer geeft 7°C aan.

In de middag perioden met regen en in de avond wordt het droog. De vrij krachtige wind waait uit het zuidwesten. Het kwik loopt op naar 8°C.

In de nacht eerst droog later in de nacht wederom wat regen. Het koelt daarbij af naar 3°C.

Vrijdag wisselend bewolkt en buien. De wind zit in de westhoek. De temperatuur blijft steken bij 5°C.

Foto: Leo Petersen Weinig zon

Notificaties aanzetten Ja Nee