Krimpenerwaard worstelt met bezuinigingen en dienstverlening
KRIMPENERWAARD – De gemeente Krimpenerwaard staat voor uitdagende tijden. Wethouder Pascal van der Hek blikt samen met presentator Jos Huizinga terug op 2024 en kijkt vooruit naar de komende jaren, waarin bezuinigingen onvermijdelijk lijken. Vanaf 2026 krijgt de gemeente 4,5 miljoen euro minder van de rijksoverheid, wat neerkomt op ruim 2% van de totale begroting van ongeveer 200 miljoen euro.
“We gaan wel dingen moeten doen die mensen echt wel gaan merken, maar het is nog geen gelddrama,” zegt wethouder Pascal van der Hek. Hij benadrukt dat veel gemeenten er slechter aan toe zijn, maar erkent dat er keuzes gemaakt moeten worden.
Bezuinigingsproces
Waarom wachten tot het zo ver is? Het is net alsof deze discussie pas gisteren is begonnen; we horen al jaren over de financiële uitdagingen binnen de gemeente. De vraag is: waarom hebben we nog geen definitieve besluiten gezien? De wethouder geeft toe dat er lang is gewacht met het nemen van besluiten, omdat de gemeenteraad zoekende is naar de juiste maatregelen.
De gemeenteraad heeft gekozen voor een zorgvuldig proces om de bezuinigingen te bepalen. Dit heeft geleid tot kritiek op de traagheid van besluitvorming. Van der Hek verdedigt deze aanpak: “We hebben nog tijd genoeg om op het gemak de juiste keuzes te maken, niet overhaast een beslissing nemen waardoor voorzieningen gesloten worden”.
Opvallend is dat de raad heeft gevraagd om anonimiteit bij het voorbereiden van bezuinigingsmaatregelen. Van der Hek uit zijn teleurstelling hierover: “Wees dan een sterk raadslid en zeg gewoon van wij kiezen als partij of ik kies als raadslid voor deze bezuinigingsmogelijkheid”.
Voorzieningen onder druk
Een belangrijk discussiepunt is het voorzieningenniveau in de gemeente. Met zeven zwembaden en meerdere bibliotheken voor 58.000 inwoners, is de vraag of dit houdbaar is. Van der Hek erkent de uitdaging:
“Als je een nieuwe gemeente in Nederland zou oprichten met 58.000 inwoners zou je daar geen 7 zwembaden meer inzetten. Heel duidelijk zou je ook niet werken aan 7 of 8 bibliotheken”. Van der Hek denkt dat het sluiten van zwembaden of bibliotheken moeilijk is voor de gemeenteraad om daar beslissingen over te nemen. Toch zal de raad ook haar verantwoordelijkheid moeten nemen. Durven kiezen is ook een vorm van leiderschap.
Toch benadrukt hij het belang van de lokale cultuur en de gehechtheid van inwoners aan hun dorpen.
Verbeterde dienstverlening
Ondanks de financiële uitdagingen, is er ook goed nieuws. De dienstverlening van de gemeente is aanzienlijk verbeterd. Van der Hek licht toe: “Je ziet dit gewoon terug in de waardering in de in de terugkoppeling via het systeem met smileys en dergelijke.
Wake-up call
Zo is het gesprek de “Waard op de Kaart” een reflectie van de huidige staat binnen de gemeente Krimpenerwaard. Het moet een wake-up call zijn voor betrokkenheid en daadkracht van zowel de gemeenteraad als de inwoners. Want laten we eerlijk zijn, verantwoording afleggen aan de inwoners is de kern van lokale politiek. Genieten van het leven, zoals Jos het zo mooi verwoordde, wordt pas echt leuk als de zorgen om de toekomst van onze gemeenschap serieus worden genomen. Gaan we dat ook echt doen, of blijven we in de comfortabele zone van uitstellen? De bal ligt bij ons allemaal. Terwijl Krimpenerwaard worstelt met financiële uitdagingen, blijft de gemeente zich inzetten voor een goede balans tussen noodzakelijke bezuinigingen en het behoud van belangrijke voorzieningen voor haar inwoners.
De uitzending is nog enige weken terug te luisteren via de rubriek Radio – Uitzending gemist
zaterdag 28 december ’24 | • 09:00 uur |