Image for Krimpen aan den IJssel komt met Circulair Actieprogramma

Krimpen aan den IJssel komt met Circulair Actieprogramma

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL- De Nederlandse economie moet in 2050 helemaal circulair zijn. Met het eerste Circulair Actieprogramma wil Krimpen aan den IJssel stevige stappen zetten op dit gebied. In een circulaire economie bestaat geen afval meer. Alle grondstoffen en energie om spullen mee te maken, zijn helemaal herbruikbaar.

“We hebben maar één aarde. En de grondstoffen waarvan we onze spullen maken, kunnen dus opraken. Daarom moeten we er zuinig op zijn. Geen waardevolle grondstoffen verbranden bij het restafval, maar ze steeds opnieuw gebruiken. Dat is geen makkelijke klus, maar wel een heel belangrijke”, zegt wethouder Duurzaamheid Wubbo Tempel.

In het circulaire actieprogramma staan veel doelen en acties. Waar we tot en met het jaar 2027 in Krimpen aan werken. Zo zetten we de eerste stappen naar een helemaal circulair Krimpen aan den IJssel in 2050.

Iedereen doet mee
“Om die doelen te halen, hebben we iedereen in Krimpen aan den IJssel nodig. Krimpense bedrijven, inwoners en bijvoorbeeld de bouwsector. Iedereen kan een stap zetten”, vertelt wethouder Tempel. “Bijvoorbeeld door als inwoner spullen langer te gebruiken of tweedehands te kopen. Dat scheelt afval.”

In Krimpen aan den IJssel zijn er onder andere twee kringloopwinkels waar spullen een tweede leven krijgen. Er is ook een Repair Café, waar inwoners twee keer per maand terecht kunnen om hun spullen gratis te laten repareren.

Ook de gemeente zelf zet stappen naar circulair
De gemeente gaat ook in de eigen organisatie aan de slag. “We starten gelukkig niet bij ‘nul”, zegt de wethouder. “We plaatsen bijvoorbeeld nu al verkeersborden van gerecycled plastic. Dat plastic kan later ook weer helemaal hergebruikt kan worden.”

Een ander voorbeeld zijn de printers op het raadhuis. ‘Die kocht de gemeente niet, maar huren we als dienst. Op die manier blijft de leverancier verantwoordelijk voor de printers. Die heeft er dan belang bij om een printer te leveren die zo lang mogelijk meegaat. En de printer ook te repareren als die stuk is. Dit kunnen we met nog meer spullen gaan doen”, laat de gemeente weten.

Circulair bouwen in Krimpen
Bij de bouw van het raadhuis is al nagedacht over circulariteit. Zo zijn de tegels aan de buitenkant niet gelijmd, maar geschroefd. Zo zijn ze makkelijk te vervangen worden. Of ergens anders opnieuw te gebruiken.

“Het is een mooi voorbeeld van hoe we samen met de bouwsector toe willen naar circulair bouwen. Zijn we als gemeente eigenaar van de grond waarop gebouwd wordt? Dan laten we circulair bouwen meewegen als eis in de aanbesteding. En we gaan andere grondeigenaren stimuleren dat ook te doen”, aldus de gemeente Krimpen aan den IJssel.

Kijk voor meer informatie op deze website of ga langs bij Loket Krimpen Duurzaam.

Laatste nieuws uit de Krimpenerwaard

Vrienden van RTV Krimpenerwaard

Zoeken
Notificaties aanzetten Ja Nee