Image for Inwonersbelangen: 30 jaar in een gele jas

Inwonersbelangen: 30 jaar in een gele jas

De Woerdense lokale partij Inwonersbelangen is jarig en bestaat al 30 jaar. Het is tijd om de oprichter, Hendrie van Assem, en de huidige voorzitter, Theo Nieuwendijk, enkele vragen te stellen. De partij werkt met hart en ziel in de oppositie in de gemeenteraad. Beide heren zijn tevreden over de resultaten die ze bereikt hebben de afgelopen jaren. Een belangrijk punt waren de windturbines die langs de A12 moesten komen. De partij kon de bouw van deze windmolens met succes tegenhouden. De partij kijkt met vertrouwen naar de toekomst en wil een grotere stem krijgen in de gemeenteraad. Het belangrijkste punt voor de verkiezingen in maart 2026 is de Rembrandtbrug. Omdat de financiële situatie van de gemeente Woerden niet goed is, vindt Inwonersbelangen dat die dure brug er niet moet komen.

Wie waren in 1993 de oprichters van Inwonersbelangen?

Hendrie van Assem, die bij de oprichting was, vertelt dat er veel ontevredenheid was over het gemeentebestuur van Harmelen. Harmelen was toen nog een zelfstandige gemeente. Persoonlijke belangen waren erg belangrijk en er verscheen een zwartboek over. Vijftien mensen, waaronder oud-leden van CDA, VVD en PvdA, besloten om een brede volkspartij op te richten. Dat werd Inwonersbelangen.

Inmiddels is Inwonersbelangen niet meer weg te denken uit de Woerdense politiek. Bij de laatste verkiezingen van 2022 kwamen veel stemmen nog uit Harmelen, maar de partij heeft inmiddels ook veel aanhangers in Woerden.

Theo Nieuwendijk is volgens eigen zeggen pas kort bij de partij betrokken. Hij is sinds twee jaar voorzitter. In het verleden was hij onder andere vrijwilliger bij het Thomashuis in Zegveld.

Jullie zitten nu in de oppositie. Is dat wel eens anders geweest?

Hendrie van Assem herinnert zich nog goed dat de partij in Harmelen in het gemeentebestuur zat, maar na de samenvoeging met het grotere Woerden bleef de partij altijd in de oppositie.

Hendrie van Assem vertelt enthousiast over de standpunten van Inwonersbelangen. “Inwonersbelangen houdt zich altijd bezig met de inhoud. Politieke motieven zijn bij ons niet belangrijk. Wij baseren onze standpunten op argumenten. Als we eenmaal een standpunt hebben, houden we eraan vast. Dat vinden de mensen goed. In het bestuur zitten betekent compromissen sluiten. Dan zouden we sommige van onze standpunten moeten loslaten. Dat willen we niet.”

Theo Nieuwendijk zegt: “Inwonersbelangen is betrouwbaar en dichtbij. Het is belangrijk om de inwoners van Woerden een antwoord te geven op hun vragen. Dat gaat soms mis op het gemeentehuis.” Hij vervolgt: “Wij missen bij de gemeente het meedenken en meebewegen.”

Het altijd maar oppositie voeren eist wel zijn tol. Inwonersbelangen moet altijd vechten. Dat is hard werken, en wordt een manier van leven. Zo heeft de gepensioneerde Van Assem nu nog steeds een werkweek van 40 uur. “Het is zo belangrijk dat er macht en tegenmacht is. Dat er iemand is die kritische vragen stelt.” Het persoonlijke motto van Van Assem is: “Wij zijn niet voor het vergroten van de macht, maar voor het verkleinen van de onmacht van de inwoners.” Daarom staat de partij ook altijd open voor vragen van de inwoners. Soms lukt het ook iemand de weg te wijzen naar een oplossing voor een probleem. 

In Woerden zijn meer lokale politieke partijen: Woerden&Democratie, Sterk Woerden, Lijst van der Does en natuurlijk Inwonersbelangen. Wordt er gedacht over samenwerking?

Hendrie van Assem denkt dat het niet zo eenvoudig zal zijn. Inwonersbelangen werkt samen op basis van de inhoud. Als er onderwerpen zijn waar partijen goed bij elkaar passen, wordt er gezocht naar samenwerking.

Terugkijkend op 30 jaar, wat is het belangrijkste dat jullie hebben bereikt?

30 jaar Inwonersbelangen

De heren Van Assem en Nieuwendijk gaan er even voor zitten, want de lijst met successen is lang. De partij heeft gezorgd voor vele veranderingen in Woerden. De winkelopenstelling op zondag was een van de belangrijkste successen. Het college van B&W was er tegen, maar na een aantal amendementen van Inwonersbelangen in de raad was openstelling op zondag een feit, met steun ook van de VVD, die toen in het college zat. Helaas hebben de ondernemers in het centrum de zondagopenstelling niet voldoende opgepakt, maar voor de doe-het-zelf winkels en voor het tuincentrum is de zondagopenstelling een groot succes.

De heren noemen vele andere hoogtepunten. Zo was het plan om een nieuwe woonwijk bij de Cattenbroekerplas de ‘Plaswijk’ te noemen, maar dankzij Inwonersbelangen werd het ‘Waterrijk’. Ook heeft de partij de Oude Pastorie aan het Kerkplein gered van de sloop. Dat is het gebouw waar eerst C&A zat en nu een schoenenzaak. Ook het idee om het Gildepoortje weer een plek te geven in het centrum kwam uit de koker van Inwonersbelangen. En tenslotte de bomen. Samen met Progressief Woerden streeft Inwonersbelangen naar een beter bomenbeleid. De partij heeft er ook voor gezorgd dat de kastanjebomen op het Exercitieveld er nog steeds staan, al zou de bescherming beter kunnen.

Theo Nieuwendijk voegt nog toe dat er ook minder zichtbare successen zijn. Moties en amendementen van de partij worden vaak aangenomen door de gemeenteraad en daarmee heeft Inwonersbelangen veel invloed op het Woerdense beleid.

Wat zijn jullie belangrijkste thema’s op dit moment?

Theo Nieuwendijk is van mening dat de Gemeente ervoor is om mensen te helpen, en om ook mee te denken. In plaats van een ongemotiveerd ‘nee’ te verkopen. Als voorbeeld noemt hij een vergunning die geweigerd wordt. Er zijn toch vaak mogelijkheden om de wens van de inwoners wel te realiseren. Inwonersbelangen heeft geïnventariseerd waar mensen zoal tegenaanlopen. De gemeente moet ervoor zorgen dat het beleid ook goed werkt voor de doelgroep.

Hoe vergaat het Inwonersbelangen in de toekomst?

Hendrie van Assem ziet een rooskleurige toekomst. De partij wil naar vijf zetels bij de volgende verkiezingen. Het thema voor de verkiezingen in maart 2026 wordt de Rembrandbrug. Inwonersbelangen wil niet dat deze brug wordt aangelegd. Hendrie van Assem schetst hoe de huidige wethouder van Progressief Woerden, toen hij nog in de gemeenteraad zat tegenstander van de brug was. Nu gaat Progressief Woerden wel meewerken aan de voorbereidingen van de uitvoering.

De laatste vraag: Waarom kozen jullie voor de kleur geel?

Van Assem lacht. Ja, dat is een heel mooie herinnering. Veel kleuren, oranje, blauw, rood en groen werden al gebruikt door andere politieke partijen. Geel was nog niet in gebruik, daarom werd het geel. Nog steeds een heel opvallende kleur. Dat blijkt wel uit de foto bij dit artikel.

Het weer door Mees Weststrate

Wolken en opklaringen

Deze zondagochtend is het wisselend bewolkt en zien we opklaringen. De matige wind is noordwest bij een temperatuur van 11°C.

In de middag een mix van wolken en opklaringen. De matige wind waait uit het noordwesten. Het kwik blijft steken bij 13°C.

In de nacht opklaringen. De thermometer geeft 6°C aan.

Maandag wolken en enkele opklaringen en buien. De wind is zuidoost.

Met 12°C is het fris.

Foto: VWK Opklaringen

Notificaties aanzetten Ja Nee