Image for Inventarisatie van Jonge Ransuilen: ‘Uw Hulp Gevraagd’

Inventarisatie van Jonge Ransuilen: ‘Uw Hulp Gevraagd’

KRIMPENERWAARD- Hoort u de jonge ransuil? De Ransuil is een stille uil. De roep van de jonge ransuilen daarentegen is van ver hoorbaar. Voor de uilenwerkgroep is het daarom nú de beste tijd om de uilskuikens te inventariseren. “Helpt u mee?

“Ransuilen zijn lastig te inventariseren. Hun uilskuikens roepen juist heel veel. Dat geluid is op windstille avonden goed te horen. De jonge ransuilen zitten in bomen in de buurt van het nest en roepen om de tien à twintig seconden”, vertelt Lilian Roosenboom van de NVWK-uilenwerkgroep.

“Hun bedelroep is het best te vergelijken met het snerpende geluid van een ongeoliede piepende schommel. Het langgerekte ieeeee – ieeeee gaat maar door. Jonge ransuilen beginnen te roepen als de schemering begint. Zo laten ze hun oudervogels weten waar het eten naartoe moet.” Via deze link website is het geluid goed te horen.

“Meer inzicht krijgen in de aantallen Ransuilen in de Krimpenerwaard is belangrijk om de soort te kunnen beschermen”, voegt Roosenboom toe. “Voor ons als uilenwerkgroep is het nu de beste tijd om de jonge ransuilen te inventariseren. Helpt u ons daarbij? Als u uilskuikens hoort bedelen in uw omgeving, geef dit dan alstublieft door aan de werkgroep.” Doorgeven kan via: uilenwerkgroep@NVWK.nl, of telefoon: 06 115 682 98

“Het welzijn en de bescherming van de uilen staat bij ons altijd op de eerste plaats. Uw melding wordt daarom nooit openbaar gemaakt”, aldus Roosenboom.

Laatste nieuws uit de Krimpenerwaard

Vrienden van RTV Krimpenerwaard

Zoeken
Notificaties aanzetten Ja Nee