Image for In gesprek met wethouder Ria Boere

In gesprek met wethouder Ria Boere

KRIMPENERWAARD – De woningbouw in de Krimpenerwaard lijkt nog steeds vast te zitten. Ondanks beloftes en gesprekken met de Provincie Zuid-Holland blijven belangrijke plannen in de wacht staan. Wethouder Ria Boere laat weten dat er nog veel werk aan de winkel is, maar geeft aan dat dit proces vooral geduld vergt. “We zijn al anderhalf jaar aan het praten, en dan is er nog steeds geen knoop doorgehakt. Het wachten is op meer duidelijkheid van de Provincie,” aldus de wethouder.

Kritisch naar de Provincie

De wethouder kan haar frustratie niet onderdrukken als het gaat om de communicatie en voortgang vanuit de Provincie. De 3-hectare regeling lijkt een obstakel te vormen, en het lijkt alsof de provincie geen haast heeft, ondanks de groeiende woningnood. “We blijven ons uiterste best doen om inwoners te betrekken, maar op het moment dat de provincie ons aan het lijntje houdt, dat kan echt niet,” zegt zij, terwijl zij hun bureaucratische besluitvorming bekritiseert.

De Participatievraagstukken

Verrassend is als de wethouder over participatie begint. “Ja, we willen echt luisteren naar de inwoners,” zegt zij, maar het is de toon van de gesprekken die soms lijkt te escaleren. Als bewoners hun zorgen uiten over mogelijke bouwlocaties vlak bij hun huizen, lijkt de wethouder enerzijds begripvol, maar aan de andere kant geeft zij aan dat niet iedereen tevreden te stellen is. “Het is geen eerlijke wedstrijd en niet iedereen kan tevreden zijn,” zegt zij. Vraag is, wat betekent dat voor de inwoners die zich niet gehoord voelen? Wie bepaalt wat ‘algemeen belang’ is?

Vertragingen door de Rechtspraak

Dan zijn er nog de juridische procedures. “We hebben nu ongeveer 700 woningen onder de rechter,” klinkt het. Dit maakt de situatie nog ingewikkelder. Het kan wel twee jaar duren voordat er duidelijkheid komt over procedures, een tijdspanne die voor veel mensen onaanvaardbaar lijkt, vooral met de huidige woningnood. De wethouder noemt het een “vertragende factor,” maar hoe lang kan de gemeenschap deze vertragingen nog accepteren?

Het Effect op Inwoners 

Het grootste probleem? De bewoners kunnen er niet meer op rekenen dat hun belangen serieus worden genomen. De wethouder zegt wel te willen luisteren, maar als je als inwoner het gevoel hebt dat je wordt genegeerd, dan schiet dat niet op. En laten we eerlijk zijn, de kritiek dat het altijd dezelfde mensen zijn die zich uitspreken is ook niet ongegrond. Zo’n ‘focusgroep’ kan het gevoel van inclusiviteit scheppen, maar wat met de stilte van de rest van de gemeenschap?

Conclusie

In ieder geval, het is duidelijk dat de Krimpenerwaard en zijn bewoners zich in een soort impasse bevinden. De wens om te bouwen versus de bureaucratische hindernissen en de zorgen van inwoners creëren een complexe situatie. Wethouder Ria Boere lijkt aan het roer te staan, maar of zij de koers kan ombuigen, dat is nog maar de vraag. De aandacht is nu gevestigd op de Provincie, maar ook op de toekomst van de woningen in de regio. Hoe lang kunnen inwoners deze situatie nog aan? De tijd zal het leren, maar echte actie lijkt hard nodig.

Samenvattend, terwijl de wethouder het probeert te presenteren als een positieve ontwikkeling, is de werkelijkheid veel complexer en minder rooskleurig. De aanvragen, de plannen en de betrokkenheid van gemeenten staan allemaal nog in de kinderschoenen. Er is nog een lange weg te gaan ondanks het feit dat de wethouder en haar team heel veel inzet tonen om meer woningbouw te realiseren.  

Laatste nieuws uit de Krimpenerwaard

Vrienden van RTV Krimpenerwaard

Notificaties aanzetten Ja Nee