Image for Hulpverleners bereiden zich voor op drukste nacht

Hulpverleners bereiden zich voor op drukste nacht

Agenten, brandweermensen en ambulancemedewerkers maken zich op voor de drukste nacht van het jaar. De nieuwjaarsnacht is een operatie die al maanden van tevoren wordt gepland.

“Eigenlijk beginnen we al in mei”, zegt algemeen commandant Cecile Kosterman van de politie. Zij is verantwoordelijk voor alle politie inzet in de provincie Utrecht, Flevoland en Gooi en Vechtstreek en zal het grootste deel van de nacht in de meldkamer te vinden zijn in de verschillende districten. Als het in Amersfoort rustig is en in Utrecht onrustig, speelt ze daarop in. “Soms is het nodig dat er vanuit andere gebieden wordt geholpen en dan moet ik zorgen dat er nog steeds een veilige Oud en Nieuw kan plaatsvinden.”

De eerste contacten met gemeenten over de jaarwisseling worden in het voorjaar al gelegd. “We kijken welke evenementen zijn aangevraagd, wat we kunnen verwachten en waar de vorige keer incidenten waren.” Als het misgaat, moet Kosterman knopen doorhakken. “Het kan zijn dat jongeren vuurwerk naar hulpverleners gooien, of we moeten de brandweer ondersteunen.”

Afgelopen jaarwisseling waren er 211 branden waar de brandweer in de veiligheidsregio Utrecht melding van kreeg. Dat waren woningbranden, autobranden en branden in een container blijkt uit cijfers van veiligheidsinstituut NIPV. Volgens sectorcommandant Frank van der Meer is de jaarwisseling de drukste avond en nacht van het jaar voor de brandweer. “We hebben er een dik draaiboek voor gemaakt”, zegt hij. “Zo is de meldkamer extra paraat, komt er continu informatie binnen van wat er speelt in de regio en zijn alle 70 brandweerposten bemand.”

Vuurwerk naar hulpverleners
Ondanks dat het een feestje moet zijn voor iedereen en dus ook voor brandweer- en politiemensen, lopen hulpverleners elk jaar verwondingen op die te maken hebben met vuurwerk. De politie traint daarvoor, bijvoorbeeld met honden en via een speciaal programma waar politiemensen leren wat ze kunnen doen bij gehoorschade. “Wij bereiden collega’s voor met veiligheidsmaatregelen zoals een vuurwerkbril en gehoorbescherming en op de nacht zelf proberen we collega’s heel bewust te laten kiezen waar ze naartoe gaan”, vertelt Kosterman. “Want gehoorschade laat zich niet makkelijk herstellen.”

“Het kan zijn dat we samen met de politie ergens naartoe moeten”, zegt Van der Meer. “Als er een vorm van agressie of geweld is naar onze brandweermensen zetten we niet in en stemmen we af of we alsnog iets kunnen betekenen onder begeleiding van de politie, dat kan ook de ME zijn. En we doen aangifte”, zegt hij. “Als veiligheidsregio accepteren we geen geweld of agressie naar onze mensen.”

Bron: RTV Utrecht/Anne-Marie Verhagen
© Foto: Paul van den Dungen (archief)

Het weer door Mees Weststrate

Bewolkt en opklaringen

Het was gisteren maar een klein wereldje en erg mistig. Omdat er weinig wind stond voelde het niet koud aan.

Vandaag later op de dag kans op wat zon.

In de ochtend is het bewolkt met kans op nevel. Er staat een zwakke zuidenwind bij een temperatuur van 4*C.

In de middag wolken en opklaringen. De wind blijft in de zuidhoek. Het kwik loopt op naar 6°C.

In de nacht opklaringen, later in de nacht ontstaat er mist. De minimumtemperatuur wordt -1°C.

Vrijdag eerst nog mist. Tegen en in de middag ook ruimte voor de zon. De thermometer geeft 3°C aan.

Foto: Mees Wolken en later ook opklaringen

Notificaties aanzetten Ja Nee