Herdenking oorlogsslachtoffers Nederlands-Indië
In Woerden zijn donderdag de slachtoffers herdacht van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië. Dit gebeurde bij het Monument voor Woerdense Oorlogsslachtoffers op de Algemene Begraafplaats aan de Meeuwenlaan. Deze plechtigheid is georganiseerd door de Stichting 4 en 5 mei Woerden in samenwerking met de Stichting Sinar Maluku.
De herdenking markeert het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het voormalig Nederlands-Indië, dat op 15 augustus 1945 plaatsvond. Vanaf dat moment werden in Nederland geboren oorlogsslachtoffers gerepatrieerd naar Nederland. Nederland erkende in december 1949 de onafhankelijkheid van Indonesië, waarna in juli 1950 het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) werd opgeheven.
Veel Indisch-Nederlandse KNIL-militairen kozen ervoor om Nederlands staatsburger te worden en gingen naar Nederland. Door politieke ontwikkelingen kwamen vanaf 1951 ook veel Molukse KNIL-militairen met hun gezinnen naar Nederland. Ook Woerden speelde een belangrijke rol in de opvang van deze gerepatrieerden. Op 23 juni 1950 werd het Plaatselijk Comité van Kerkelijk en Particulier Initiatief voor Sociale Zorg voor Gerepatrieerden in Woerden opgericht. Dat zorgde voor de eerste opvang van 82 gezinnen die in juli 1950 in Amsterdam arriveerden met de SS Atlantis. De ooievaar begeleidde de SS Atlantis op deze reis. Veel passagiers waren zwanger en tijdens deze reis zijn 62 kinderen geboren.
De herdenking in Woerden begon dit jaar met een welkomstwoord van Jan van Es, voorzitter van de Stichting 4 en 5 mei Woerden. Hij stelde de vraag “Hoeveel dagen vrede hebben we nou echt gehad na 15 augustus 1945.” Locoburgemeester Arjan Noorthoek zei dat kolonisatie een verdienmodel was en “wij moeten onze historie erkennen voor wat het is.” Een bijzonder moment was de bijdrage van de Molukse gemeenschap, waar Thea Meulders haar persoonlijke verhaal deelde. Vervolgens werden bloemstukken gelegd door het gemeentebestuur, de Molukse gemeenschap en de Stichting Veteranen Lopikerwaard en Bond van Wapenbroeders. Na het taptoe-signaal werd een minuut stilte gehouden. De herdenking werd afgesloten met een vertolking van het Indisch Onze Vader door Sigrid Secherling.
zingt Indisch Onze Vader
Bijdrage: in samenwerking met Martinus Matthew
Foto’s: Martinus Matthew