Image for Grote oefening met stijgend water

Grote oefening met stijgend water

Dijken die dreigen te breken omdat het lang en hard regent.
Dat is het scenario van een grote rampenoefening in Oudewater. De gemeente, het waterschap en het leger doen eraan mee. “We doen er als waterschap alles aan om dit scenario te voorkomen, maar helemaal uitsluiten lukt niet”, zegt crisiscoördinator Mariël Nieuwenhuis van hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. “Door klimaatverandering is de kans gewoon groter dat dit voor gaat komen.”
Sinds maandag organiseert Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden samen met Defensie en de gemeente Oudewater de meerdaagse crisisoefening ‘IJssel’.

In en rond Oudewater en in delen van Lopik, IJsselstein, Montfoort, Vlist, Haastrecht en Gouda zijn in totaal ruim dertig militairen en tweehonderd waterschapmedewerkers actief.

Weerbericht

Opklaringen, wolken en buien

Een gebied met buien trok afgelopen nacht vanuit België over onze omgeving en een front levert vandaag ook weer een enkele bui op.

Deze zaterdagochtend wisselen wolken en opklaringen elkaar af en het blijft vrijwel droog. De matige wind is zuidwest. De temperatuur is 15°C.

In de middag wisselend bewolkt en even later vallen en enkele buien met kans op onweer. De matige tot soms vrij krachtige wind is zuidwest. De thermometer geeft 18°C aan.

In de nacht opklaringen en kans op een bui. Het koelt daarbij af naar 12°c.

Zondag wisselvallig weer met wolken, opklaringen en kans op een enkele bui. De matige wind blijft zuidwest. Het kwik loopt op naar 18°C.

Foto: VWK Een enkele bui