Image for Gouderak viert 750-jarig bestaan met historische markt en festiviteiten (video, foto’s)

Gouderak viert 750-jarig bestaan met historische markt en festiviteiten (video, foto’s)

GOUDERAK- Afgelopen zaterdag heeft Gouderak op feestelijke wijze zijn 750-jarig bestaan gevierd met een historische markt op het plein voor het Dorpshuis. Dit bijzondere jubileum is per toeval aan het licht gekomen toen een lid van de Stichting Dorpsleven Gouderak tijdens een online zoektocht heeft ontdekte dat de ambachtsheerlijkheid van Gouderak op 22 juni 1274 was ondertekend.

“Het is inderdaad per toeval ontdekt,” bevestigt Daan van Gent, voorzitter van Stichting Dorpsleven Gouderak. “Iemand van de vereniging zat op internet te zoeken en kwam er ineens achter dat in 1274 de ambachtsheerlijkheid is ondertekend. Het leuke daarvan is dat de keizer van Duitsland die had land vanaf de benedenloop van de Lek en de Hollandsche IJssel. Dat gaf hij over aan de ambachtsheerlijkheid van Golderake. Toen is op 22 juni 1274 de ondertekening gedaan. Dus vandaar dat wij zoiets hadden van; 22 juni, 750 jaar later. Dat is een mooi moment om het te vieren.”

Het jubileum is afgelopen zaterdag gevierd met een middeleeuwse ambachtenmarkt op het Johan Brouckplein. Er waren presentatie van oude ambachten en de plaatselijke verenigingen hebben zich gepresenteerd met oud-Hollandse spellen. Ook was er live muziek. De Herbergier in Gouderak heeft gezorgd voor een mobiele kinderboerderij met onder andere konijnen, pony’s en kippen.

Ook bij het winkelcentrum was er vertier en in de speeltuin achter het Dorpshuis is ook van alles georganiseerd voor de jongste inwoners van het dorp. Voetbalvereniging VV Gouderak heeft gezorgd voor potjes levend tafelvoetbal en voor het Rad van Avontuur.

Bekijk de hele reportage die RTV Krimpenerwaard maakte hieronder:

Laatste nieuws uit de Krimpenerwaard

Vrienden van RTV Krimpenerwaard

Zoeken
Notificaties aanzetten Ja Nee