Image for Fatbikes: gevaarlijk of niet!

Fatbikes: gevaarlijk of niet!

De eigenaren van de vier fietsenwinkels in Bodegraven zijn het in ieder geval eens. De opgevoerde, meestal uit China geïmporteerde, fatbikes zijn gevaarlijk. Ook vinden ze te jonge onverzekerde kinderen op een fatbike rijdend, onverantwoord. De remmen van deze fatbikes zijn heel snel kapot en dit zorgt voor gevaarlijke situaties. Fietsenmaker Johan van Vliet schat dat er zo’n 30 fatbikes in Bodegraven rijden. De Syrische fietsenmaker in de Kerkstraat vervangt onderdelen, maar kan door de slechte kwaliteit geen garantie geven. Een fatbike van Chinese makelij lijkt in aanschaf goedkoop te zijn, maar goedkoop blijkt al snel duurkoop. 

Er is een andere variant. Deze fatbike is geproduceerd volgens de wettelijke regels, conform alle richtlijnen en certificaten en moet zich aan de wet- en regelgeving houden. Hij heeft degelijke onderdelen en kan niet harder dan 25 km per uur. Meer informatie hierover op nieuwsfiets.nu.

Het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV) ontvangt veel klachten over de fatbikes uit hun regio. Klachten uit de gemeente Bodegraven-Reeuwijk zijn nog niet bekend. Ze zijn een programma aan het voorbereiden voor jonge bestuurders. Ze willen de minimale leeftijd vastzetten op 16 jaar. Het programma zal uit verschillende invalshoeken aangeboden gaan worden.

Ze willen verkeerseducatief de gebruikers bereiken door middel van gedrachtsverandering en bewustwording. Ook willen ze de risico’s van het opvoeren van de fatbikes benadrukken tijdens een campagne. Ze gaan in samenwerking met de politie kijken naar een adequate manier om overtreding te handhaven. Enkele proefprojecten zijn al in Zuid-Holland gestart. De verwachting is dat in jan 2025 het programma klaar zal zijn.

Er is voor het voortgezet onderwijs al wel een programma. Dit heet Totally Traffic en geeft door middel van lessen aandacht aan de regels en risico’s van deelname in het verkeer.

Het ROV houdt zich met name met de uitvoering van verkeerseducatie bezig, werkt vanuit een meerjarenprogramma en in opdracht van de provincie en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) aan projecten die gericht zijn op gedragsverandering in het verkeer.

De landelijke campagne vanuit de overheid zal in september 2024 al aanvangen.

Zon en wolken

Geleidelijk aan worden de dagen zonniger en warmer. Gisteren werd er al een begin mee gemaakt.

De vroege ochtend begint met nevel en verder een mix van wolken en zonnige momenten. Er staat weinig wind en de thermometer geeft 20°C aan.

In de middag zon en wolken en in de avond zonnig weer. De zwakke wind is noordwest tot noord. Het kwik loopt op naar 25°C.

De nacht verloopt helder. Het koelt daarbij af naar 15°C.

Vrijdag vrij zonnig weer. Bij een zwakke zuidoosten wind wordt de temperatuur 28°C.

Foto: Het Groen hart Eerst nevel

Live TV

Notificaties aanzetten Ja Nee