Extra inzet nodig van gemeente om duurzame energiedoelen 2030 te behalen
De gemeente Woerden heeft doelen opgesteld voor 2030 om de opwek van duurzame elektriciteit mogelijk te maken. Daar is nog extra inspanning voor nodig, zo zegt de gemeente zelf. Vooral de opwek door zonnevelden blijft achter. Daarom kijkt de gemeente komend jaar of een extra gebied moet worden opengesteld voor zonnevelden.
Grootschalige opwek
Grootschalige opwek van duurzame elektriciteit zijn zonnevelden van meer dan 1 hectare groot en windturbines groter dan 25 meter ashoogte. Het doel van de gemeente Woerden is om 76 tot 88 gigawattuur aan grootschalige opwek van duurzame elektriciteit te behalen in 2030. Met de lopende projecten komt de gemeente niet verder dan 64,5 tot 75 gigawattuur.
De projecten van zonnevelden blijven achter, toch zijn er wel in de eerste helft van 2024 stappen gezet. Er is voor de grootschalige zonnevelden een toetsingskader vastgesteld en er is een eerste vergunning verleend in de polder Barwoutswaarder.
Reijerscop
Ook werkt de gemeente aan het ‘Toetsingskader windenergie Reijerscop’. Dit maakt plaatsing van windturbines mogelijk. De polder Reijerscop komt ook in beeld voor een extra gebied voor zonnevelden. Begin 2025 gaat de gemeente kijken of het openstellen van Reijerscop voor zonnevelden nodig is om de duurzame doelen voor grootschalige opwek van energie te behalen.
Middelgrote opwek
Het doel voor middelgrote opwek voor de gemeente Woerden is 42-50 GWh. Dit gaat over de opwek via zon op grote daken. Recente cijfers zijn hierover niet bekend. De verwachting is dat er 30,5-41,5 GWh gaat worden gerealiseerd. Op dit moment is het niet slim om in te zetten op het stimuleren van middelgrote opwek. Er is een dreigend tekort aan ruimte op het elektriciteitsnet (netcongestie). Deze extra inzit kan over een aantal jaren wel zinvol zijn, maar dat is nog afwachten.
Foto: Pixabay