Europese wolvenorganisatie adviseert nationale aanpak
“Werk aan een nationale wolvenaanpak” en “grijp tijdig in bij probleemwolven”. Dat zijn de hoofdaanbevelingen van de Large Carnivore Initiative Europe (LCIE), de belangrijkste groep experts in Europa op het gebied van de wolf. De LCIE schreef deze week een brief aan de Nederlandse overheid over hoe om te gaan met de wolf.
Eind vorig jaar deed de groep ook al zo’n oproep. Toen schreven ze dat dat “brutale wolven” direct moeten worden aangepakt om erger te voorkomen. Daarmee bedoelen ze wolven die contact zoeken met bijvoorbeeld mensen of honden.
Wat die aanpak precies inhoudt, verschilt volgens de LCIE per situatie, maar begint altijd met monitoring. In het ergste geval kan het dier uit de groep verwijderd worden.
Wolven zonder grenzen
De Europese wolvenorganisatie raadt Nederland bovendien aan met een nationale wolvenaanpak te komen. Nu is dat nog per gebied en per provincie verschillend. De roofdieren kunnen per dag tientallen kilometers tot meer dan honderd kilometer afleggen. In een klein land als Nederland betekent dit dat een wolf al snel een of meerdere provinciegrenzen passeert.
De Europese experts noemen bijvoorbeeld het standaard aanlijnen van honden in wolvengebieden. Nu wordt dat vaak pas geadviseerd na een incident, zoals laatst op landgoed Den Treek in Leusden. Daar werd begin juli een poedel aangevallen, waarna de provincie adviseerde honden voortaan aan te lijnen.
Dit was in de afgelopen maanden niet het enige incident in onze provincie. Op hetzelfde landgoed vond later ook een incident plaats tussen een meisje en een wolf. Volgens haar ouders en de bso waar ze op dat moment verbleef, was er sprake van een “korte beet”. Wolvenexperts betwijfelen dat.
Gebiedsverbod en paintballen
De provincie sloot het gebied na dat tweede incident af voor het publiek en liet weten met paintballkogels op de wolf te willen schieten. Dit om het dier weer mensenschuw te maken. Ook in de provincie Gelderland zijn ze dit van plan als er weer een probleemwolf is.
Eind juli was er weer een incident tussen een wolf en een kind, maar nu in Austerlitz. Daar werd een kind door een wolf omver gelopen. Volgens de provincie had die wolf het op een hond gemunt, maar toch werd er besloten de aanvraag voor een afschotvergunning voor te bereiden. Die wil de provincie niet direct gebruiken, maar ze willen “het middel in de gereedschapskist hebben zitten”, zei gedeputeerde Mirjam Sterk.
Volgens de LCIE moet de nationale overheid meer de regie nemen bij incidenten als deze, in plaats van de afzonderlijke provincies. Als de overheid met een mond spreekt, dan vergroot dat het draagvlak voor het beleid op langere termijn, zegt de groep.
Foto: Pixabay
Bron: RTV Utrecht