Image for Escapeboot ondermijning bij OTB: Bewustwording van criminele gevaren (video)

Escapeboot ondermijning bij OTB: Bewustwording van criminele gevaren (video)

BERGAMBACHT- De gemeente Krimpenerwaard heeft afgelopen donderdag, in samenwerking met het Platform Veilig Ondernemen (PVO), de ‘Escapeboot Ondermijning’ georganiseerd bij Overslag Terminal Bergambacht (OTB). Werknemers van OTB hebben deelgenomen aan deze innovatieve en educatieve escaperoom.

Het doel van de escapeboot is om booteigenaren, jachthavengebruikers, ondernemers en overheidspersoneel bewust te maken van de sluipende gevaren van ondermijnende criminaliteit.

Deelnemers worden uitgedaagd om binnen 30 minuten puzzels op te lossen en signalen van ondermijnende criminaliteit te herkennen. Onder ondermijning in de haven verstaan we criminele activiteiten door misdaadgroepen, zoals drugssmokkel, illegale handel, mensensmokkel, corruptie, witwassen van geld, afpersing en bedreiging van werknemers en bedrijven. De Escapeboot helpt ondernemers zich te beschermen en sterker te maken op het gebied van veiligheid.

Signalen van Ondermijning Herkennen
Karin van Hoorn van het Platform Veilig Ondernemen legt uit: “Met deze escapeboot willen we de deelnemers signalen leren herkennen van nautische ondermijning en weten waar ze dit kunnen melden. Specifieke signalen die vandaag op de escapeboot worden behandeld zijn bijvoorbeeld de sporttas op het dek, een duikset die kan wijzen op drugsaanvoer via het water, en grote hoeveelheden contant geld of valse identiteitskaarten.”

Gerjan Bloemendal, Adviseur Veiligheid – Ondermijning – bij de gemeente Krimpenerwaard, voegt daaraan toe: “Ondermijning is de verwevenheid van de onderwereld met de bovenwereld. We zijn hier vandaag om het personeel te trainen en de bedrijven bewuster te maken van de gevaren en risico’s. In Rotterdam worden steeds meer drugscriminelen gepakt, waardoor criminelen steeds creatiever worden in het zoeken van nieuwe routes. Een van de routes waar wij bang voor zijn is dat ze via de havenbedrijven die de Krimpenerwaard heeft gaan proberen de drugs in te voeren.”

Criminaliteit in het Buitengebied
Naast de havengebieden speelt ondermijnende criminaliteit ook vaak in het buitengebied. Bloemendal: “Uit onderzoek blijkt dat criminaliteit zich steeds meer in het buitengebied voordoet. Boeren worden vaak benaderd om hun leegstaande schuren te verhuren voor foute doeleinden zoals drugslabs of hennepkwekerijen.”

“Zeker als je financieel in een lastige situatie zit kan het best aanlokkelijk zijn om voor veel geld je loods te gaan verhuren. Maar dat zijn dan vaak foute gasten die ook echt foute bedoelingen hebben. Je krijgt ze er nooit meer uit en je bent ook strafrechtelijk vervolgbaar als het in jouw pand gebeurt. Er zijn dus allerlei redenen om daar niet op in te gaan. We maken bewoners en ondernemers ook daar bewust van de risico’s en gevaren.”

Lokale Aanpak en Samenwerking
De gemeente Krimpenerwaard heeft meerdere rollen in de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Bloemendal legt uit: “We zijn een handhavende partij met gemeentelijke toezichthouders en de burgemeester heeft bepaalde bevoegdheden. Onlangs heeft de burgemeester bijvoorbeeld nog twee woningen gesloten waar drugshandel heeft plaatsgevonden.”

“Daarnaast zorgen we voor de regie op de lokale aanpak en samenwerking tussen alle lokale partners zoals politie en omgevingsdienst. Een belangrijk onderdeel is ook de voorlichting, zoals we vandaag doen met de escapeboot”, aldus Bloemendal.

Bekijk de hele reportage hieronder:

Laatste nieuws uit de Krimpenerwaard

Vrienden van RTV Krimpenerwaard

Zoeken
Notificaties aanzetten Ja Nee