Image for Eisen en wensen voor windmolens Reijerscop

Eisen en wensen voor windmolens Reijerscop

Maandagavond 7 oktober kregen bewoners van Harmelen een toelichting op de procedure om windturbines te plaatsen in de polder Reijerscop. De windturbines worden gepland ten zuiden van de A12. RPL schreef daar al eerdere nieuwsberichten over. Naar verwachting komen er twee of drie grote windturbines, met een tiphoogte van 215 tot 270 meter.

RPL Woerden sprak met enkele toehoorders bij de bijeenkomst, bewoners van de polder. Een van hen vroeg zich af hoe de gemeente de zorgplicht serieus gaat nemen. Volgens de bewoonster veroorzaken windmolens een extra bedreiging voor de gezondheid. Er is al overlast van het verkeer op de A12, zoals herrie en fijn stof. “Er werken in de toekomst een op de zes mensen in de zorg in Nederland. Maar de gemeente gaat juist bezuinigen op de WMO. Door de windturbines komen er nog meer problemen bij. Als mensen door de windturbines niet kunnen slapen krijgen ze meer gezondheidsproblemen. Hoe gaat de gemeente dat opvangen?,” vroeg zij zich af. De bewoonster vond het ook vreemd dat er tot woonkernen een afstandsnorm van 800 meter wordt gebruikt, en tot losstaande woningen 500 meter.

Andere omwonenden van de toekomstige windturbines bezien het pragmatisch, zoals een familie met een boerenbedrijf op eigen grond. Hun insteek is anders: “Dit plan wordt uitgevoerd vanuit de provincie. We kunnen beter meedenken zodat er een goed plan komt.” Volgens de familie zijn er meer mensen in de polder die er zo over denken.

Het zoekgebied voor de windturbines Reijerscop, datum: januari 2024.
Voor lagere windturbines is het zoekgebied is iets groter dan voor de hoogste.
Aan de bovenkant van de kaart ligt de A12.

Toetsingskader

Na een inspraakronde heeft de gemeente nu het toetsingskader vastgesteld. Dat bevat de eisen en de wensen waar de toekomstige windmolens aan moeten voldoen. Dit document ligt ter inzage bij de gemeente Woerden en is ook te downloaden. In een speciale procedure mag een ieder zienswijzen op dat document insturen. Wethouder Jelmer Vierstra gaf aan dat hij graag een indruk wil krijgen van de meningen van de omwonenden. Een formulier voor het indienen van zienswijzen is beschikbaar, maar gewoon een brief sturen kan ook. Vierstra vertelde dat het toetsingskader na ontvangst van de zienswijzen mogelijk nog wordt aangepast. Daarna zal de gemeenteraad er een besluit over nemen.

In de volgende stap zullen door een of meer consortia plannen gemaakt worden om de windmolens te gaan bouwen. Het toetsingskader zal in die stap gebruikt worden om de ingediende plannen mee te vergelijken. Het plan dat het beste aan de eisen en wensen van het toetsingskader voldoet zal toestemming voor de bouw van de molens.

Energieopbrengst

Een eis uit het toetsingskader is de energieopbrengst. Die moet liggen tussen de 38 en 44 GWh per jaar. GWh staat voor Gigawatt uur. Naar verwachting zijn daarvoor twee hoge windturbines voldoende, of drie wat lagere windturbines. De eis van de maximale energieopbrengst is vastgesteld door de gemeenteraad. Mogelijk bestaan er argumenten om te streven naar een hogere energieopbrengst. De gemeenteraad zou het standpunt nog kunnen aanpassen. Dat kan tot gevolg hebben dat er meer turbines geplaatst worden.

44 GWh is een heel grote hoeveelheid elektriciteit, namelijk 44 miljoen Kwh. Een toekomstig gasloos huishouden van een klein gezin met een elektrische auto zal naar verwachting 10 – 15.000 kWh per jaar aan elektriciteit nodig hebben. Ook voor de verduurzaming van de industrie in Nederland is veel elektriciteit nodig.

Harde randvoorwaarden

Een harde eis (randvoorwaarde) in het toetsingskader is de plicht om de windturbines na maximaal 25 jaar gebruik te slopen en op te ruimen. Daarvoor moet geld gereserveerd worden in de vorm van een bankgarantie.

Tijdens de bewonersavond waren er veel vragen over de eigendomsverhoudingen. Randvoorwaarde in het toetsingskader is dat de helft van het eigendom van het consortium in handen is van lokale bewoners en bedrijven uit Harmelen en Woerden. Ook inwoners van de gemeenten daar direct daaromheen kunnen deelnemen.

Wensen

Er zijn ook zachtere wensen in het toetsingskader opgenomen, de “uitgangspunten”. Een wens is een hoger lokaal eigendom dan de geëiste 50%.

Er worden ook extra wensen geuit voor het geluid. Een wens is om tonaal geluid te voorkomen. Als er toch tonaal geluid optreedt, bijvoorbeeld door een verkeerde fabricage of installatie, wordt de geluidsnorm 5 dB strenger en moet de beheerder van de turbines maatregelen nemen. Een maatregel is het tijdelijk stilzetten van de turbines, wat financiële gevolgen heeft. Het is dan beter om de installatie te verbeteren. Daarnaast wil de gemeente dat de bouwers een methode aandragen om het momentane geluid te bepalen, op basis van de verwachte geluidsproductie van de turbines. Het doel is dat de gemeente metingen kan doen om te kunnen ingrijpen als het geluid te hard is.

Er zijn ook wensen voor het landschap. De turbines in Reijerscop moeten visueel gaan aansluiten bij de geplande turbines in de polder Rijnenburg (gemeente Utrecht). De wens is dat alle windmolens op een al dan niet geknikte lijn komen te liggen. Ook wordt een wens geuit over de slagschaduwen van de windmolens. Een flikkerende slagschaduw binnenshuis is erg hinderlijk, maar niet altijd te voorkomen als de zon achter de windmolen opkomt of ondergaat. Zo een slagschaduw mag maximaal gedurende 1 uur per jaar op een woning optreden. Dit is strenger dan de landelijke norm van 6 uur per jaar, vandaar dat het een wens moet zijn en geen harde eis.

Tenslotte moet de initiatiefnemer een participatieplan opstellen, gericht op de mensen in de omgeving en er moet ook een fonds worden opgericht voor de omgeving.

Hoe verder

Het toetsingskader ligt tot 6 november ter inzage. Na het ontvangen en verwerken van de zienswijzen zal de gemeenteraad het toetsingskader vaststellen. Daarna krijgen in de eerste plaats lokale consortia de kans om een plan in te dienen. Dat moeten zij doen voor 1 april 2025. Als dat plan niet voldoet aan het toetsingskader gaat de gemeente een uitvraag doen naar meer partijen, een zogenoemde “maatschappelijke tender.” Als uiteindelijk een besluit over de uitvoering genomen is, kunnen betrokken bewoners daar nog bezwaar tegen indienen bij de rechter. Als alles volgens plan verloopt zullen de windmolens in 2029 gaan draaien. Er zal dus nog het nodige water door de Rijn stromen voordat de turbines er daadwerkelijk staan.

Film met een reactie op het toetsingskader door Koen Hordijk, Lenie van Leeuwen en Hendrie van Assem

Foto: Provincie Utrecht, Kaart: Bosch & van Rijn, uit publicatie gemeente Woerden

Het weer door Mees Weststrate

Somber

Het was gisteren niet alleen somber maar ook fris. De dubbele cijfers werden niet gerealiseerd. Vandaag is dat niet anders al kan er wel een opklaring ontstaan.

In de ochtend is het voornamelijk bewolkt en mogelijk worden we verrast met een opklaring. De zwakke wind kiest voor de oosthoek. De temperatuur is 5°C.

In de middag veel bewolking en een enkele opklaring. De zwakke wind waait uit het oosten. Het kwik blijft steken bij 9°C.

In de nacht bewolkt en nevel. De minimumtemperatuur wordt 5°C.

Zaterdag bewolkt weer. Met een zwakke zuidoostenwind geeft de thermometer 11°C aan.

Foto: Nathalie de Winter Somber weer

Notificaties aanzetten Ja Nee