Image for Duurzaamheid, Netcongestie, Participatie en de perikelen rond het Cultuurhuis

Duurzaamheid, Netcongestie, Participatie en de perikelen rond het Cultuurhuis

KRIMPENERWAARD – In de Waard op de Kaart legt wethouder Wisja Pannekoek uit hoe de gemeente bezig is met de Regionale Energie Strategie (RES). Het doel is om in 2030 flink minder aardgas te verbruiken en in 2050 helemaal aardgasvrij te zijn. We willen dus af van fossiele brandstoffen.

De beloftes zijn er, maar de implementatie laat nog te wensen over. Zonne-energie op daken van bedrijven lijkt een goed begin, maar hoe zit het met de huizen? Pannekoek vertelt over daken van agrariërs en transportbedrijven, maar werkelijkheid is dat het grootste deel van de particuliere woningen niet wordt meegenomen. En laat dat nu net de plek zijn waar de meeste mensen wonen!

Ondertussen raakt de “netcongestie” heel Zuid-Holland en kijken we tegen een muur van bureaucratie aan. Er is file op het elektriciteitsnet. Netcongestie treedt op als de volledige capaciteit van het net is bereikt. Netbeheerders kunnen hierdoor niet meer altijd de groeiende vraag naar stroom blijven leveren. De infrastructuur van ons elektriciteitsnet is door de versnelde energietransitie verouderd. Zodra we het over bedrijfsruimtes en schoolgebouwen hebben, wordt het een enorme puzzel. En wat te denken van particulieren? Ja, die zouden ook de gevolgen kunnen ondervinden, maar voor nu ligt de focus op de grootverbruikers.

De toekomst van het Cultuurhuis: een tijdelijk reddingsplan?

Het Cultuurhuis staat onder curatele na het faillissement van de stichting. Pannekoek benadrukt dat ze alles op alles zetten om het open te houden, maar dat er zorgen zijn beaamt hij. De huidige situatie is een tussenoplossing, een noodzaak, maar voor hoelang is nog niet bekend.  Er is veel gespeculeerd over wat dit betekent voor vrijwilligers en lokale verenigingen. Er is nog geen zekerheid of stabiliteit, maar het streven is om Het Cultuurhuis open te houden met als doel het voorbestaan. Maar laten we eerlijk zijn: de gemeente kan geen exploitant zijn, dus daar moet een goede oplossing voor komen.

Participatie heeft altijd twee zijden

Gesprek over participatie met inwoners is verhelderend, en soms toch ook frustrerend. Pannekoek stelt dat de gemeente haar best doet om burgers vroegtijdig te betrekken bij plannen, maar als het gaat om daadwerkelijke invloed, blijven de meeste inwoners met een vraagteken achter. De gemeenteraad roept dat ze de stem van het volk waarderen, maar de beslissingen die uiteindelijk worden genomen, geven het gevoel dat inwoners vooral figuranten zijn in hun eigen verhaal. De uitkomsten zijn vaak anders dan ze verwachten, waarop teleurstelling volgt.

Het programma met Wisja Pannekoek als gast is nog enkele weken terug te luisteren.

zaterdag 14 december ’24• 09:00 uur

Laatste nieuws uit de Krimpenerwaard

Vrienden van RTV Krimpenerwaard

Notificaties aanzetten Ja Nee