Image for Dit is waarom er zwarte kabels op de weg liggen

Dit is waarom er zwarte kabels op de weg liggen

Het viel mij op dat er op bepaalde plaatsen in Waddinxveen zwarte kabels op de weg liggen, waar ik overheen rijd. Er liggen er twee over de weg en zijn met elkaar verbonden.

Ze liggen onder andere op de Kerkweg-West en Stationsstraat maar ook op andere straten.

Ik ben gaan uitzoeken waarvoor die kabels dienen en dit is waarom die kabels op de weg liggen: 

Als je deze kabels ziet, betekent het dat de gemeente of provincie het verkeer in kaart wil brengen. Het aantal voertuigen dat over de kabels rijdt, wordt op deze manier geteld. Zo kan er gemeten worden hoe druk het verkeer op een bepaalde weg is.

Maar waarom liggen er dan twee kabels? 

Dat is zodat dan gemeten kan worden van welke kant het verkeer komt. De kabel waar je als eerste over heen rijd met je auto is immers de kant waar je vandaan komt.

Maar er wordt nog meer gemeten:

Onder andere de verkeersdrukte kan gemeten worden met de kabels maar ook bijvoorbeeld hoe zwaar het verkeer is dat over de kabels rijdt (vrachtverkeer is zwaarder) en hoe hard er word gereden.

Wart doet gemeente of provincie met die gegevens?

Al die gegevens worden in kaart gebracht om een actueel beeld te hebben van een verkeerssituatie. De gemeente kan op basis hiervan veranderingen doorvoeren, bijvoorbeeld als het in een straat op bepaalde tijdstippen te druk is of als er grote veranderingen op komst zijn: 

Zo komt er in de toekomst misschien wel geen verkeer meer op de Kerkweg-West want er is o.a. een aanbeveling voor een autovrij verkeer van Kerkweg-West, vanaf de Esdoornlaan en het spoor. Alleen de hulpdiensten moeten er nog door kunnen.  Maar ook kunnen verkeersbesluiten door de gegevens van de kabels geëvalueerd worden.

Bron en Beeld: Willy Klomp RTW

Weerbericht

Zonnig zomerweer

Deze dinsdag is het zonnig en warmt het snel op bij een heldere hemel.

In de ochtend zonnig en onbewolkt weer. Er staat nauwelijks wind en de thermometer geeft 23°C aan.

In de middag zonnig weer en enkele stapelwolken. De zwakke wind is noordoost. Het kwik loop op naar een zomerse waarde van 27°C.

De nacht verloopt helder. Het is met 17°C als minimum een zwoele nacht.

Woensdag eveneens een zonnige en warme zomerdag. De wind zit in de oosthoek. Met 28°C gaan we richting tropische waarde.

Foto: Tonnie Morsink Heldere nacht

RTW ook op DAB+
RTW is een ANBI

RTW FM

RTW
Mauritslaan 55
2741 CE Waddinxveen
Tel (0182) 61 03 79
info@rtw.nl

KvK 41173041
RSIN 007799664