Image for Criminele goederen inzetten voor buurtverbetering

Criminele goederen inzetten voor buurtverbetering

Het CDA Woerden lanceert een voorstel waarbij wijken en dorpen die overlast ervaren van criminele activiteiten kunnen profiteren van inbeslaggenomen goederen en geld. Dit voorstel is geïnspireerd door het landelijke project Maatschappelijk Herbestemmen (MaHer), waarvan in februari 2023 de eerste pilot van start is gegaan in Schiedam. In Schiedam werd een crimineel pand verkocht en de opbrengst daarvan werd geïnvesteerd in een ontmoetingscentrum voor buurtbewoners en een leer-werkplek voor jongeren in dezelfde wijk.

CDA-raadslid Rumo van Aalst benadrukt dat de inwoners van wijken waar bijvoorbeeld drugspanden worden opgerold, best gecompenseerd mogen worden voor de overlast die zij ervaren. “De aanwezigheid van criminaliteit is slecht voor de leefbaarheid in de wijk. Het zou fantastisch zijn als de opbrengsten van inbeslaggenomen criminele goederen, zoals dure auto’s, kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld een speeltuin of een voetbalkooi aan te leggen in de betreffende wijk,” aldus Van Aalst.

Het project MaHer is opgezet om ondermijnende criminaliteit op een harde, realistische en effectieve manier aan te pakken. Het doel is om afgepakt geld en goederen een publieke bestemming te geven, met name in de wijken die het zwaarst getroffen worden door criminaliteit. De pilot in Schiedam toont aan dat dit mogelijk is: het pand dat van criminelen werd afgepakt, werd verkocht en de opbrengst werd geïnvesteerd in sociale en economische projecten in de wijk De Gorzen.

Van Aalst wijst erop dat soortgelijke initiatieven in andere Europese landen, zoals Italië, Frankrijk en Spanje, al succesvol zijn toegepast. Hij roept het college van Woerden op om te onderzoeken of een dergelijk project ook in hun gemeente kan worden geïmplementeerd. “Lokaal profiteren van lokale overlast. Het is een manier om duidelijk te maken dat misdaad niet loont,” stelt Van Aalst. Hoewel er in Den Haag waarschijnlijk nog juridische hobbels genomen moeten worden, is hij ervan overtuigd dat dit initiatief ook in Nederland succesvol kan zijn.

Video

Weerbericht

Wolken en zon

Het aller aardigste zomer weer houdt nog even aan. Wolken, zonnige momenten en een prima temperatuur. Alleen vrijdag deels nat.

Deze woensdagochtend is er veel ruimte voor de zon. De zwakke wind is noordwest en de temperatuur 19°C.

In de middag en avond zonnig weer. De zwakke wind waait uit het noordwesten. Het kwik loopt op naar 22°C.

De nacht levert helder weer op bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Donderdag ochtend en middag een mix van wolken en flinke opklaringen maar in de avond trekt de hemel dicht. De zwakke tot matige wind waait uit het zuidwesten. De thermometer geeft 24°C aan

In de nacht is het bewolkt en valt er lichte regen. Met 17°C is het een zwoele nacht.

Vrijdag veel bewolking en in de ochtend en deel van de middag soms wat regen. Op het eind van de middag en in de avond klaart het op. De wind blijft zuidwest. De temperatuur is deze dag 21°C.

Het volgende nieuwe weerbericht wordt zaterdag geplaatst.

Foto: Drenthe natuurlijk Hollandse zomerluchten

Notificaties aanzetten Ja Nee