Image for Commissievergadering vluchtelingenopvang

Commissievergadering vluchtelingenopvang

Commissievergadering vluchtelingenopvang

De commissie vergadering R&I op woensdag 19 juni 2024 stond vooral in het teken van het collegevoorstel met betrekking tot de definitieve locatie voor duurzame opvang vluchtelingen. Het college heeft de locatie Vredenburghlaan/ Plasweg/ IJsermanweg aangewezen als meest geschikte plek voor de opvang van 195 vluchtelingen en 30 plekken voor inwoners die met spoed op zoek zijn naar een woning.

Er is veel weerstand bij de omwonenden en vijf bewoners hebben gebruikt gemaakt van hun spreekrecht om hun zorgen rondom deze locatie te uiten. Zo voorzien omwonenden van deze locatie, veel verkeers- en infrastructuurproblemen rondom het kruispunt Vredenburglaan/ IJsermanweg/Beijerinklaan. De gemeente heeft nog meer grote projecten in deze omgeving gepland, zoals het industriepark Vredenburg Fase 2 en de ontsluiting van de N457 richting Boskoop. In de komende jaren zal hierdoor de hoeveelheid verkeer op dit kruispunt explosief toenemen. Ook is de impact in de woonwijk erg groot gezien het aantal huizen die in de wijk erom heen staan, zijn er bedenkingen over de veiligheid in de wijk en de manier waarop de weging van de locaties is gedaan en hoe het college tot deze locatie is gekomen.

Binnen de raad is er wel veel draagvlak voor de keuze van deze locatie maar met nog wel een aantal kanttekeningen en aandachtspunten. De heer Kraaijestein (PVDA/GroenLinks) geeft aan dat veel locaties die voorgesteld zijn, niet duidelijk zichtbaar zijn en vraagt om meer informatie hierover aan de raad. Mevrouw Prins (CDA) snapt de keuze van deze locatie maar wil wel dat de ecologische situatie goed inzichtelijk wordt gemaakt en dat er goed naar het verkeer gekeken wordt. Mevrouw Brandenburg (D66) vindt dit ook heel belangrijk en geeft daarnaast aan dat er ook goed over de infrastructuur en het verkeer nagedacht moet worden. Mevrouw van der Ploeg (VVD) geeft aan het voorlopig eens te zijn met deze locatie maar heeft nog een aantal belangrijke punten. Zoals geen ruimte voor uitbreiding, maximaal 195 opvangplaatsen en dat moet zo blijven. Tijdelijke opvang maximaal 5 jaar met na 2,5 jaar een evaluatie moment en het goed opstellen van een veiligheidsplan. Mevrouw Vink (WeWa) vindt het voorstel niet duidelijk en transparant. Vooral over hoe het wegingskader is toegepast en de uitkomst hiervan. Ook kan de communicatie naar bewoners beter en ze stelt dan ook de vraag aan het college hoe ze dat de komende maanden gaan verbeteren.

Op woensdag 26 juni 2024 is de besluitvormende raadsvergadering over dit onderwerp en zal de raad beslissen over de definitieve locatie voor de duurzame opvang vluchtelingen.

Weerbericht

Zon en wolken

De komende dagen wordt het beter weer met meer zon en hogere temperaturen maar optimaal zomerweer zit er nog niet in.

In de ochtend trekt er bewolking over maar zien we ook de zon. Er staat maar weinig wind en de temperatuur is 19°C.

In de middag is er steeds meer ruimte voor de zon en op het eind van de dag en in de avond is het zonnig weer. De zwakke wind is west tot noordwest. Het kwik loopt op naar 22°C.

In de nacht brede opklaringen maar ook kans op mist. De temperatuur zakt naar 12°C.

Donderdag een zelfde soort weer als vandaag. In de ochtend wolkenvelden en opklaringen. In de middag meer zon en tegen de avond zonnig weer. De wind wordt zuid en de thermometer geeft een zomerse waarde van 25°C aan.

Foto: Leo Petersen Ondanks de natte grond

RTW ook op DAB+
RTW is een ANBI

RTW FM

RTW
Mauritslaan 55
2741 CE Waddinxveen
Tel (0182) 61 03 79
info@rtw.nl

KvK 41173041
RSIN 007799664

Notificaties aanzetten Ja Nee