Celstraf voor doodrijden van oppas en kind
Het Openbaar Ministerie eist een half jaar gevangenisstraf, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, tegen een 59-jarige vrouw uit Huizen die anderhalf jaar geleden op de Biltse Rading in Utrecht een 5-jarige jongetje en zijn Woerdense oppas doodreed. Ook zou de rechtbank de vrouw een rijontzegging van twee jaar moeten opleggen, vindt het OM.
De automobiliste had niet in de gaten dat zij met haar auto een oversteekplaats voor voetgangers naderde en dat het verkeerslicht al ruim 6 seconden op rood stond. Volgens de officier van justitie was zij ondertussen aan het rommelen met spullen in haar tas. Toen de vrouw twee jongetjes zag die met hun oppas overstaken, probeerde ze nog uit te wijken, maar het was te laat. De 66-jarige vrouw uit Woerden bezweek ter plekke aan haar verwondingen. Het 5-jarige jongetje overleed de volgende ochtend in het ziekenhuis. Zijn 8-jarige broertje kon net op tijd wegspringen.
Waarom niet opgemerkt?
“Hoe kan het dat zij de oversteekplaats en de verkeerlichten niet heeft opgemerkt?” Dat is volgens de officier van justitie de belangrijkste vraag die beantwoord moet worden. De vrouw was ruim 84 meter van de stopstreep verwijderd toen de lichten op rood gingen. Als ze had opgelet, had ze ruim op tijd kunnen remmen. De vrouw reed iets langzamer dan de toegestane 70 kilometer per uur. Het zicht was goed, de weg was droog en de bestuurder was niet onder invloed. Ze had haar telefoon bovenaan het dashboard bevestigd voor de navigatie en was niet aan het bellen of appen. In haar eerste verklaring direct na het ongeluk verklaarde ze niet helemaal goed te hebben opgelet. Zo had ze met spullen in haar tas zitten rommelen. Later paste de vrouw haar verhaal aan en zei ze dat ze van haar navigatie naar de verkeerslichten en borden had gekeken – deze hingen in de verte boven de weg.
Snikkend en trillend
Deze verklaring herhaalde ze vandaag in rechtbank. Snikkend en trillend van de zenuwen beschreef de vrouw hoe het was gegaan. Bij de politie had zij destijds aan “een stuk door gerateld over wat er allemaal was gebeurd.” Dat zij in haar tas had gerommeld klopte, maar dat zou ruim voor de oversteekplaats zijn gebeurd en had volgens haar niets met het ongeluk te maken. De verklaringen die de moeder en opa van het omgekomen jongetje en de volwassen kinderen van de oppas aflegden, waren hartverscheurend. De nabestaanden verwijten de vrouw uit Huizen dat zij niet de waarheid vertelt over waar ze op het moment van de aanrijding mee bezig was. Ook rekenen ze de vrouw aan dat ze al twee keer eerder is beboet voor rijden met haar telefoon in de hand én dat zij dat een paar maanden na het ongeluk opnieuw had gedaan. De officier van justitie woog die dingen mee in haar strafeis. Volgens haar is bewezen dat het rijgedrag van de vrouw zeer onvoorzichtig en onoplettend was. Daardoor is er volgens het OM sprake van dood door schuld.
Lagere straf
De advocaat van de vrouw vroeg de rechtbank om haar cliënt vrij te spreken. Zij betoogde dat de plek van het ongeluk al langer bekend staat als gevaarlijk. Omwonenden klaagden daar al jaren over bij de gemeente. Na het ongeluk zijn er veel maatregelen genomen om de situatie veiliger te maken. De vrouw, die zelf ook kinderen en kleinkinderen heeft, voert een eigen bedrijf waarvoor ze elke dag met de auto het hele land door rijdt. Ze kan volgens haar advocaat niet zonder haar rijbewijs. Als de rechtbank vindt dat zij schuldig is, zou een taakstraf en een voorwaardelijke rijontzegging volgens de verdediging gepaster zijn.
De rechtbank doet op 2 oktober uitspraak.
Foto: RTV Utrecht