Brandveiligheid juist nu heel erg belangrijk
Vanaf juli 2024 heeft de Rijksoverheid nieuwe regels opgesteld voor het gebruik van vluchtroutes in woongebouwen. Brandgevaarlijke objecten zoals elektrische fietsen, scootmobielen, huisvuil, meubels en decoraties mogen niet meer in gangen, trappenhuizen of andere gemeenschappelijke verkeersruimtes aanwezig zijn. Het doel is om obstakels te vermijden en een minimale doorgang van 85 cm te waarborgen. Alle eigenaren van een woongebouw moeten hier actie op ondernemen. Dat geldt voor zowel commercieel vastgoed als voor corporaties.
Naar aanleiding van diverse branden in gebouwen zijn er door het Rijk acties in gang gezet voor het verbeteren van de brandveiligheid. Iedereen in onze samenleving moet kunnen meedoen en het is dan ook van belang dat gebouwen door iedereen gebruikt kunnen worden. Om een samenleving zonder drempels mogelijk te maken, zijn in het Besluit bouwwerken en leefomgeving (Bbl) eisen opgenomen waaraan nieuwe gebouwen moeten voldoen.
Bij RPL waren al eerder signalen ontvangen van mensen die van hun huisbaas te horen hadden gekregen dat er bepaalde dingen niet meer mochten. Dat zorgde niet altijd voor evenveel begrip. De Nieuwsredactie van RPL informeerde bij woningcorporatie Cazas Wonen, de grootste verhuurder van woongebouwen in Woerden, naar de regelgeving rond de brandveiligheid.
Een woordvoerder van Casas Wonen zei daarover: “Cazas Wonen staat voor de leefbaarheid en veiligheid van haar bewoners. Om die reden hebben wij al in juli/augustus de bewonerscommissies benaderd en zijn met hen in gesprek te gaan over de brandveiligheid in hun woongebouw. Tijdens die gesprekken waren er veel vragen. Centraal stond dat we samen met hen voor de veiligheid willen zorgen.
Acuut onveilige situaties worden sindsdien door Cazas Wonen gelijk opgepakt. Daar waar twijfel is gaat Cazas in overleg met bewoners en bewonerscommissies. Wij begrijpen dat de nieuwe regels voor bewoners onduidelijk kunnen zijn, maar vooral in deze periode van het jaar is aandacht voor de brandveiligheid belangrijk.
Omdat bij brand elke seconde telt hebben bewoners van Cazas Wonen een brief gekregen. Daarin hebben wij de bewoners verzocht om brandbare spullen in de algemene doorgaande ruimten zoals de ingang, hal, gang of het trappenhuis te verwijderen. Hierdoor ontstaat er bij brand een veilige vluchtweg. Deze regels gelden voor woongebouwen zoals etagewoningen, flatgebouwen en grote gebouwen met trappenhuizen en centrale ruimten.
De nieuwe regels gaan over het vrijhouden van vluchtroutes van brandgevaarlijke spullen en vervoersmiddelen zoals elektrische fietsen en scootmobielen.
Iedereen moet bij een brand gemakkelijk en zelfstandig kunnen vluchten. Daarom is het belangrijk dat vluchtroutes vrij zijn. Vanaf 1 juli van dit jaar mogen er geen brandgevaarlijke objecten in de gemeenschappelijke ruimten (de hal, gang, trappenhuizen en/of galerij) staan.
Verboden zijn meubilair van brandbaar materiaal, zoals een stof;
Decoratie van brandbaar materiaal, zoals een stof; (elektrische) fietsen en scootmobielen; afval, zoals huisvuil, grofvuil, oud papier en kratten.
Wat mag je wel neerzetten/ophangen in de gemeenschappelijke ruimten
Meubilair of decoratie van metaal, steenachtig materiaal of glas, zoals een bloempot van aardewerk;
Objecten voor bewegwijzering en informatie aan de bewoners;
Een foto, schilderij of andere afbeelding bij de toegang van een woning, maximaal 70 cm bij 70 cm groot;
Een deurmat bij de toegang van een woning, maximaal 70 cm bij 70 cm groot.
Het is belangrijk om altijd een geschikte vluchtroute te behouden, zodat alle aanwezige mensen bij een brand zo snel mogelijk zelfstandig het pand kunnen verlaten.
Een vluchtroute is minimaal 0,85 meter breed, ook als er ‘toegestane objecten’ in de gemeenschappelijke ruimte staan; De vluchtroute wordt niet belemmerd door (te) grote en/of brandbare spullen.
Brandweer niet verantwoordelijk voor naleven nieuwe regels
Het is belangrijk je aan deze regels te houden, zodat jezelf en je buren bij een brand goed en veilig kunnen vluchten. De eigenaar van een woongebouw is eindverantwoordelijk voor het brandveilig beheer van het woongebouw en dat het bouwkundig en installatietechnisch voldoet aan wet- en regelgeving. De brandweer heeft daar geen verantwoordelijkheden of handhavende rol in. Dat gebeurt vanuit de huis- gebouweigenaren en de gemeente.
Bron: RPL
© Foto: Paul van den Dungen