Image for Boek over geschiedenis van de gasfabriek Zwammerdam – Bodegraven

Boek over geschiedenis van de gasfabriek Zwammerdam – Bodegraven

Stichting Historisch Kring Bodegraven presenteert, op dinsdag 5 december om 11.00 uur in het Groene Hart Huys, het boek ‘Bodegraven Energiek’. Het boek gaat over het ontstaan van de plaatselijke nutsbedrijven die gas en elektriciteit produceerden in de vorige eeuw. De geschiedenis is grotendeels vastgelegd op basis van persoonlijke aantekeningen, beginnend bij de Bodegraafse Gasfabriek in Zwammerdam tot en met Eneco.


Zo’n 160 jaar geleden was het Versluys-terrein in Zwammerdam een prima vestigingsplek voor een gasfabriek. Via de Rijn werden kolen en cokes aangevoerd. Bekende namen van de gasfabriek zijn: Directeuren Zwerius Ninaber van Eijben en Henk Jenné. Ook ‘Baas’ Linschoten was een bekende plaatsgenoot.

Het boek wordt aangeboden aan de heer Jenné, een nazaat van Henk Janné. Henk Jenné was een memorabele man die veel en gedetailleerd heeft opgeschreven. Hij schreef over zijn privéleven vanaf zijn geboorte in 1907 tot halverwege de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Voorts hield hij een zakelijk dagboek bij over zijn gehele carrière als directeur van het gasbedrijf. Vooral de Tweede Wereldoorlog met alle problemen om de kolenvoorraad voor de gas en stroomvoorziening op peil te houden is interessant.

In het boek is ook een overzicht van de energiebedrijven van toen tot heden weergegeven. Het boek eindigt met het verhaal over schone energie, zoals zon- en windenergie in Bodegraven.

Tekst aangeleverd door de Stichting Historische Kring Bodegraven

Vrij zonnig weer

Zondag deed zijn naam eer aan. En de temperatuur was prettig. We blijven nog een poosje van dit zomerweer genieten.

Deze maandagochtend begint met nevel maar al snel krijgt de zon de overhand. Er staat maar weinig wind en de temperatuur loopt al snel op naar 20°C.

In de middag en avond veel zon en enkele stapelwolken. De zwakke wind waait uit het noordoosten. De thermometer geeft 24°C aan.

De nacht verloopt helder. Het koelt daarbij af naar 14°C.

Dinsdag krijgen we een zonnige en warme zomerdag. De zwakke wind zit in de oosthoek. Het kwik loopt op naar 27°*.

Foto: Tonnie Morsink Na de nevel zonnig

De Agenda

wo
05
jun
vr
21
jun
Bodegraven
za
22
jun
ma
24
jun
ma
24
jun