Image for Beroep doen op de nieuwe Wet Betaalbare Huur

Beroep doen op de nieuwe Wet Betaalbare Huur

Per 1 juli is de Wet Betaalbare Huur in werking getreden. Deze wet gaat over het reguleren van de middenhuur. Gemeenten, waaronder Woerden, moeten zorgen dat nieuwe huurcontracten in het middensegment betaalbaar blijven. Het woningwaardestelsel helpt hierbij. Elke huurwoning krijgt op basis van onderdelen een aantal punten. De Wet Betaalbare Huur is voor alle huurwoningen tot en met 186 punten. De daarbij behorende maximale huurprijs gaat dan als plafond gelden voor woningen in dit segment.

Volgens cijfers van het CBS uit 2023 zijn er in Woerden 7.740 huurwoningen. Daarvan vallen er ongeveer 2.500 woningen in de middenhuur. Op de website ismijnhuurteduur.nl kun je kijken of je teveel huur betaalt. De wet geldt voor alle nieuwe huurcontracten die zijn getekend op of na 1 juli 2024. Bij bestaande huurcontracten van woningen tot en met 143 punten moet de huurprijs verlaagd worden als de huur niet klopt met het puntenaantal.

Er is afgesproken dat gemeenten zich tot 1 januari 2025 kunnen voorbereiden op de handhaving.

Video

Weerbericht

Zon en wolken

Geleidelijk aan worden de dagen zonniger en warmer. Gisteren werd er al een begin mee gemaakt.

De vroege ochtend begint met nevel en verder een mix van wolken en zonnige momenten. Er staat weinig wind en de thermometer geeft 20°C aan.

In de middag zon en wolken en in de avond zonnig weer. De zwakke wind is noordwest tot noord. Het kwik loopt op naar 25°C.

De nacht verloopt helder. Het koelt daarbij af naar 15°C.

Vrijdag vrij zonnig weer. Bij een zwakke zuidoosten wind wordt de temperatuur 28°C.

Foto: Het Groen hart Eerst nevel

Notificaties aanzetten Ja Nee