Avond over muziek en verbeelding in de lutherse kerk
Muziek zit tussen je oren. Dat betekent niet dat we ons bij het horen van muziek iets inbeelden, maar dat we ons iets verbeelden. Wat betekent het als we zeggen dat we muziek horen in de klanken die tot ons komen? Waarom zijn andere klanken geen muziek? Over deze vragen gaat de avond Muziek en Verbeelding op donderdag 16 januari in de lutherse kerk in Woerden. De toegang is gratis.
De muzikale filosoof Erik Heijerman neemt de aanwezigen die avond mee op een zoektocht naar de betekenis van muziek. Als wij naar muziek luisteren, dan wordt ons brein actief. Maar het brein registreert niet alleen maar klanken. Die klanken worden ervaren, ze betekenen iets voor ons. Wie naar muziek luistert, begeeft zich in een virtuele, muzikale ruimte waarbinnen de muziek tot leven komt en de klanken die we horen betekenis krijgen. Dit is alleen maar mogelijk omdat wij beschikken over (muzikale) verbeeldingskracht. Hoe dat werkt, daar gaan we deze avond naar op zoek. Na afloop is er gelegenheid om na te praten met een drankje.
Drie avonden over muziek en filosofie
De avond over Muziek en Verbeelding is de eerste van een drieluik. Waarom is muziek voor ons zo belangrijk en hoe kun je dat onder woorden brengen? De muzikale filosofen Erik Heijerman en Jos Kessels nemen de aanwezigen in drie avonden mee om dit te onderzoeken:
Donderdag 20 februari: Muziek en taal. Jos Kessels gaat dan in op de vraag: hoe kun je de ervaring van muziek beschrijven?
Donderdag 20 maart: het belang van metaforen bij het spreken over muziek. Dan staat Erik Heijerman stil bij het belang van metaforen bij het spreken over muziek.
Alle avonden worden gehouden in de lutherse kerk in Woerden en zijn gratis toegankelijk.
Bron: Lutherse kerk Woerden
Foto:. Freepik