Image for Apothekers vechten ‘kerststaking’ aan bij de rechter

Apothekers vechten ‘kerststaking’ aan bij de rechter

Apothekers proberen een landelijke staking tegen te houden. Ze zijn een kort geding gestart. Hoewel er begrip is voor de staking, kunnen ze naar eigen zeggen niet anders. “De patiëntveiligheid is in gevaar.”

Als er voor morgen geen cao-akkoord bereikt wordt, staakt apotheekpersoneel maandag, dinsdag en vrijdag. Aangezien Kerst op woensdag en donderdag valt en vrijwel alle apotheken gesloten zijn, betekent dit dat je volgende week bijna nergens terecht kunt om medicijnen te halen.

Hamsterweken

Het is altijd druk in de laatste weken van het jaar bij apotheken. Patiënten halen dan vaak nog snel hun herhaalrecepten omdat het eigen risico er toch al doorheen is. En vanaf half september worden er al voorbereidingen getroffen om de twee dagen die de apotheek met Kerst dicht is op te kunnen vangen. “Wij noemen het de hamsterweken”, zegt Clasineke Groenendijk van Apotheek Boswijk in Utrecht.

Nu komt daar mogelijk een staking bij. Utrechtse apothekers geven aan dat de telefoon de afgelopen dagen roodgloeiend staat. Klanten willen weten of hun apotheek volgende week wel open is.

De apothekers maken zich ernstig zorgen over de patiëntveiligheid als hun personeel inderdaad de geplande dagen gaat staken. Zij vechten de staking daarom aan bij de rechter.

Wel of niet open?

De bonden willen dat de salarissen met terugwerkende kracht vanaf 1 juli met 6 procent worden verhoogd. Ook moet het minimumloon omhoog. Verder willen ze meer aandacht voor werkdruk en voor agressie aan de balie.

Het is nog onduidelijk hoeveel apotheken daadwerkelijk dicht zullen zijn. “In principe zijn alle openbare apotheken die de cao hanteren aangeschreven om te gaan staken”, zegt Karin Beuning van de Werkgeversvereniging Zelfstandig Openbaar Apothekers. “Maar hoeveel werkwilligen er zijn, weet niemand.”

Geen vierogenprincipe

De vakbonden geven aan dat de spoedzorg tijdens de stakingsdagen door kan gaan. Volgens Beuning is dat risicovol. Apothekers volgen meerdere stappen als ze medicijnen uitgeven. Zo kijken ze bijvoorbeeld of de verschillende medicijnen goed bij elkaar passen. “In de laatste stap kijkt de apotheker nog na of dat allemaal goed is verlopen. Als al die stappen nu bij de apotheker zelf komen te liggen en er dus geen vierogenprincipe meer is, vind ik dat best spannend.”

Het risicobesef is bij veel mensen laag, zegt Beuning. “Maar dat komt juist omdát we het zo goed geregeld hebben, omdat we een veilig systeem hebben.”

‘Bloed loopt eruit’

De onderhandelingen met de vakbonden zitten volgens haar muurvast. “9 december hebben wij een bod op tafel gelegd met een structurele loonsverhoging. Met de belofte dat we gas geven op het bewerken van de verzekeraars en de overheid om meer geld los te krijgen. En als dat gebeurt hebben we ook toegezegd dat die gelden 100 procent doorgegeven worden aan de medewerkers. Wij kunnen niet meer dan dat.”

Volgens Groenendijk van Apotheek Boswijk moéten de zorgverzekeraars en de overheid nu in actie komen. “Er waren al veel medicijnen niet leverbaar, per januari gaat er ook nog eens van alles veranderen in het preferentiebeleid (de medicijnen die zorgverzekeraars vergoeden, red.). Het bloed loopt eruit nu bij de apotheek, het is gewoon niet meer te doen.”

De apothekersberoepsvereniging KNMP, die naar de kwaliteit van zorg kijkt, geeft bij de NOS aan dat de staking “volstrekt onverantwoord” is. “Bij één dag is de spoedzorg nog op te vangen door dienstapotheken die daar speciaal voor zijn. De reguliere zorg voor mensen die dagelijks medicatie nodig hebben schiet er dan bij in, maar dat kun je bij een dag nog wel organiseren”, zegt Jos Lüers, voorzitter van de wetenschappelijke sectie openbaar apotheken van de beroepsvereniging. “Maar het landelijk sluiten van de deuren, negen dagen lang, is van een geheel andere orde dan één dag staken.”

© RTV Utrecht

Bron: RTV Utrecht

Weerbericht

Het weer door Mees Weststrate

Bewolkt en opklaringen

Het was gisteren maar een klein wereldje en erg mistig. Omdat er weinig wind stond voelde het niet koud aan.

Vandaag later op de dag kans op wat zon.

In de ochtend is het bewolkt met kans op nevel. Er staat een zwakke zuidenwind bij een temperatuur van 4*C.

In de middag wolken en opklaringen. De wind blijft in de zuidhoek. Het kwik loopt op naar 6°C.

In de nacht opklaringen, later in de nacht ontstaat er mist. De minimumtemperatuur wordt -1°C.

Vrijdag eerst nog mist. Tegen en in de middag ook ruimte voor de zon. De thermometer geeft 3°C aan.

Foto: Mees Wolken en later ook opklaringen

Notificaties aanzetten Ja Nee