Image for 15.000 gestolen iPhones in loods

15.000 gestolen iPhones in loods

Ruim 15.000 geroofde iPhones en iPads ter waarde van 20 miljoen euro lagen in een Woerdense loods. De politie viel daar binnen na een diefstal op Schiphol. Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt negen verdachten voor de roof, waaronder de eigenaar van de loods. De rechtbank wil de zaak tegen alle verdachten eind dit jaar afhandelen.

Vijf van de verdachten zouden deel uitmaken van een groep die de diefstal uitvoerde. Drie anderen werkten bij het logistieke bedrijf op Schiphol waar de goederen werden weggenomen. Ook de eigenaar van de loods in Woerden wordt verdacht van betrokkenheid bij de megadiefstal.

Bij een tussenzitting in de Utrechtse rechtbank was afgelopen maandag alleen de vrachtwagenchauffeur aanwezig die de enorme zending smartphones en tablets op zondagavond 7 januari op Schiphol kwam ophalen. De 43-jarige Belg zou documenten hebben vervalst om het beveiligde terrein op te komen en aan te tonen dat hij opdracht had om de goederen te halen.

Nat pak

Een uur na de diefstal kwam de politie zijn vrachtwagen met valse kentekenplaten op het spoor, toen hij een loods aan het Kattegat in Woerden binnenging. Toen agenten de loods binnenvielen werd de enorme lading iPhones en iPads aangetroffen. Ter plekke werden vier verdachten aangehouden.

Een vijfde verdachte sloeg op de vlucht en verstopte zich in een sloot langs de snelweg A12. Hij kon alsnog worden opgepakt, nadat hij was gespot door een politiehelikopter. Bijna alle verdachten die zich in de loods bevonden komen uit Haarlem en omgeving en zijn tussen de 24 en 36 jaar oud.

Zwijgrecht

De meeste verdachten zwijgen over de verdenkingen. Zij willen pas een verklaring afleggen als het onderzoek helemaal is afgerond. De vrachtwagenchauffeur is een van de weinigen die wel heeft willen praten. Hij zegt dat hij onschuldig is en in opdracht van anderen de lading op Schiphol kwam ophalen. Dat het om oplichting en diefstal ging, zou hij niet hebben geweten.

De chauffeur beweert ook dat hij niet zelf de valse CMR-documenten (vrachtbrieven) heeft ingevuld en ondertekend. Volgens de officier van justitie is op beelden te zien is dat hij ergens een krabbel zet. Een handschriftdeskundige zal op verzoek van de verdediging beoordelen of het handschrift van de chauffeur overeenkomt met die op de documenten.

De rechtbank besliste vandaag overigens wel dat de vrachtwagenchauffeur het proces onder voorwaarden in vrijheid mag afwachten. Zijn medeverdachten werden al eerder op vrije voeten gesteld. Een van de verdachten zit nog in de gevangenis in verband met een veroordeling voor een ander misdrijf.

Wordt vervolgd

De zaak gaat verder op 9 september. Tijdens een zogenoemde regiezitting worden dan de zaken van alle negen verdachten gelijktijdig besproken. Dan wordt ook beoordeeld of er nog dingen zijn die nader onderzocht moeten worden.

Over het plegen van de diefstal werd tot nu toe weinig gezegd in de rechtbank. Dat gebeurt pas tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak. Daarvoor zijn twee dagen uitgetrokken. Op 10 en 11 december worden alle verdenkingen en feiten met de verdachten besproken en komt de officier van justitie met de strafeisen.

Bron: RTV Utrecht

Video

Weerbericht

Zon en wolken

Geleidelijk aan worden de dagen zonniger en warmer. Gisteren werd er al een begin mee gemaakt.

De vroege ochtend begint met nevel en verder een mix van wolken en zonnige momenten. Er staat weinig wind en de thermometer geeft 20°C aan.

In de middag zon en wolken en in de avond zonnig weer. De zwakke wind is noordwest tot noord. Het kwik loopt op naar 25°C.

De nacht verloopt helder. Het koelt daarbij af naar 15°C.

Vrijdag vrij zonnig weer. Bij een zwakke zuidoosten wind wordt de temperatuur 28°C.

Foto: Het Groen hart Eerst nevel

Notificaties aanzetten Ja Nee