Laden Evenementen

Expositie Rijksmuseum voor Hete Vuren

25 mei - 15 september

Museum Gouda opent in mei de oogstrelende tentoonstelling Hete Vuren. In de tentoonstelling zijn meer dan dertig schilderijen uit het Rijksmuseum te zien van bekende en minder bekende meesters. De relatie tussen mens en vuur vormt de rode draad door de expositie: op sommige kunstwerken niet meer dan een flakkerende kaars, op andere verwoestende vlammen. Met stukken uit de eigen collectie laat het stadsmuseum zien hoe Gouda zelf gevormd is door vuur.

Expositie is te zien vanaf 25 mei t/m 15 september 2024 Museum Gouda. Openingstijden dinsdag t/m zondag 11.00 – 17.00 uur. Zie ook: museumgouda.nl

De knisperende kunstwerken in Hete Vuren nemen de bezoeker mee door de afgelopen eeuwen, aan de hand van alledaagse taferelen en knallende zeeslagen. Schilderijen geven een inkijk in het leven van toen en laten tegelijk zien hoe kunstenaars zelf ook speelden met vuur, om een bepaalde sfeer neer te zetten of symboliek toe te voegen. Naast overkoepelende thema’s als huiselijk vuur en de vernietigende kracht van vuur, wordt ook ingezoomd op de Goudse industrie. Vuur was onmisbaar voor de pijpenmaker of plateelbakker.

(On)bekende meesters

Uit de collectie van het Rijksmuseum zijn parels van Jan Steen, Gerard Dou, Jacob Maris en Jozef Israëls te zien, naast relatief onbekende schilders zoals Anthony Oberman, Hendrik Jacobus Scholten en Willem Alexander Liernur. Uit de eigen collectie toont Museum Gouda onder meer werk van Isaac Israels en Jan Toorop. Van Toorop is een zestal levendige lithografieën te zien van arbeiders die aan het werk zijn in de Goudse Stearine Kaarsenfabriek aan het begin van de 20ste eeuw.

Samenwerkende stadsmusea

Hete Vuren is de laatste in een reeks reizende tentoonstellingen over de elementen aarde, water, lucht en vuur. Hiervoor werken stadsmusea uit Bergen op Zoom, Harlingen, Hoorn, Zutphen, Venlo en Gouda samen met het Rijksmuseum. De selectie uit het Rijks is voor elk museum gelijk, maar de manier waarop de tentoonstelling wordt ingericht en aangevuld met werken uit de eigen collectie is uniek. Zo vertelt Hete Vuren in Gouda een geheel eigen verhaal.

Share This Event

Gegevens

Begin:
25 mei
Einde:
15 september
Kosten:
€14,50
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Locatie

Museum Gouda
Oosthaven 9
Gouda,
+ Google Maps
Telefoon
0182 33 10 00
Bekijk de site van Locatie
Notificaties aanzetten Ja Nee