Vertrouwen – Column Silverspike
Eigenlijk was ik van plan om in deze column, geen politieke onderwerpen aan de orde te stellen. Toch wil ik vandaag proberen met u na te denken over het feit dat er in Nederland, politiek gezien, sprake is van chaotische omstandigheden. De overheid staat voor beslissingen die uiterst belangrijk, maar ook zeer gecompliceerd zijn.
Ook de Nederlanders beseffen dat. Vroeger, en daar gebruik ik dat woord weer, wisten we dat het weer ons door God geschonken was…Nu kunnen we het klimaat beïnvloeden, en hebben we de “opdracht” goed voor onszelf en de aarde te zorgen. Conflicteert dat?? Er is een tekort aan woningen voor onze inwoners. Het bouwen van woningen zou het milieu belasten? Er is een transitie gaande in het energiebeleid. Er zijn in de samenleving veranderingen gaande over hoe het werk verdeeld moet worden, bijvoorbeeld tussen mannen en vrouwen, en hoe we de verschillende soorten werkzaamheden van handwerkslieden, wetenschappers, zorgverleners moeten/kunnen/laten uitvoeren. Er is een toevloed van mensen die naar ons land komen om welke reden dan ook. Het landbouw- en veeteeltbeleid moet herzien worden. Er zijn ook zaken en grondbeginselen die me vooral moeten behouden, denk aan goed onderwijs, vrijheid van meningsuiting en geloof, goede zorg voor ouderen en jongeren.
Vooralsnog heeft de overheid gehoopt met een stormvloed aan regelgeving de problemen te kunnen kanaliseren. Nu blijkt dat juist die regels ons belemmeren in het proces tot verandering. De regering en het parlement, die een controlerende functie heeft, worstelen met de consequenties van eerdere beslissingen. De door de bevolking gekozen vertegenwoordigers worden weer gecontroleerd door adviescommissies die weer gecontroleerd worden door de journalistiek, die weer door sociale media worden beïnvloed door een kleine selectie van het publiek, die zich luidruchtig en vaak onvoldoende geladen met kennis van zich laten horen.
Je zult maar geroepen worden om minister-president te worden!! Wanneer je een zorgvuldig gekozen woord gebruikt, komt de kritiek van alle kanten onmiddellijk. De veelal onmatige kritiek is vervuld van wantrouwen, en het maakt het nemen van nodige maatregelen onmogelijk en/of tijdrovend.
Mijn oproep: Laten we zoeken naar bekwame en betrouwbare volksvertegenwoordigers en laten we als Nederlanders onze kritiek uit welke hoek dan ook, goed afwegen op juistheid alvorens die te uiten.
Dat heet Parlementaire democratie en dat is in mijn ogen de beste vorm waarin we kunnen samenleven. Dat vereist VERTROUWEN
Ik besef dat dit vertrouwen in de afgelopen jaren ernstig geschaad is. Herstel van vertrouwen is een van de grootste problemen die onze samenleving kent, maar het zal de beslisvaardigheid van de overheid en diens regelgeving goedgunstig beïnvloeden.