Image for Regen en Water – Column Leon de Wit

Regen en Water – Column Leon de Wit

Het zal niemand ontgaan zijn dat er een beetje regen is gevallen de laatste tijd. Al vanaf oktober vorig jaar regent het, lijkt het wel. Het is het gesprek van de dag, de een vindt het prima, de ander niks. Het aardige van al dat water is dat we er best wel mee om kunnen gaan.

Natuurlijk staan in den lande kelders vol, loopt het de huizen in, staan de straten blank en wordt het (wei) land onbegaanbaar. Beelden uit andere landen zien er vaak nog dramatischer uit. Los van alle nattigheid uit de lucht zijn we ook het afvoerputje van Europees water wat via de rivieren naar de zee stroomt.

In de media hebben klagers de overhand. De boeren van het vee, groenten, bloemen en aardappels en de makers van allerlei producten roepen om financiële compensatie om het gelag betaald te krijgen. Verzekeraars piekeren op hun dure kantoren hoeveel de premies omhoog moeten om de toch al respectabele winsten op orde te houden. Waterschappen maken haastwerk van “droge voeten “zo’n beetje het handelsmerk van deze instituten. Kosten noch moeite worden gespaard om dijken aan te passen aan de soms stijgende waterstanden.

Tijdens het gespetter en gemiezer wordt er door belangrijke mensen en clubjes gediscussieerd over de oorzaken van die regenbuien. Iedereen heeft dan graag gelijk, het klimaat wordt van veel kanten belicht maar de uitkomst is altijd dat we zelf bovenmatig schuldig zijn aan die natte voeten. De vraag is wel of elke dag een nieuw rapport over deze materie de gewone burger nog erg zal raken.

Opmerkelijk is ook de steeds terugkerende nieuwsgaring over toekomstige (drink) watertekorten. Drinkwaterbedrijven, waterschappen en milieuorganisaties waarschuwen met het rode potlood dat we in 2030 niet voldoende drinkwater meer hebben. Zou de inwoner uit bijvoorbeeld Krimpenerwaard zich daar iets bij voor kunnen stellen als hij voor de zoveelste keer een enorme bui op zijn kop heeft gekregen?

Als er toch een land op deze aardbol wereldkampioen watermanagement is dan zijn wij dat toch? Zelfs onze Koning is ervoor afgestudeerd en loopt daar graag mee te koop. We hebben water, er komt water langs en er komt meer dan genoeg water uit de lucht. Dan zijn we toch in staat om voorspelde tekorten te voorkomen?

Kom op waterschappen en vrienden van Oasen, Dunea en hoe ze ook mogen heten, doe wat hiervoor nodig is, vertel duidelijk tegen de gebruiker/betaler wat je plannen zijn en doe niet aan bangmakerij! We winnen deze strijd niet met alleen maar een potje “tegelwippen”” en subsidie voor een groen tuintje.

Laatste nieuws uit de Krimpenerwaard

Vrienden van RTV Krimpenerwaard

Notificaties aanzetten Ja Nee