Image for Op de P*K getrapt – Column Leon de Wit

Op de P*K getrapt – Column Leon de Wit

Lokale politiek is een bijzonder fenomeen. Wie de perikelen in de gemeenteraad van Krimpenerwaard volgt zal dit misschien ook zo ervaren. Ik heb overigens geen idee hoeveel inwoners van de gemeente Krimpenerwaard de maandelijkse vergaderingen van de gemeenteraad volgen. Bestuurders, burgemeester, wethouders en kartrekkers van de vele politieke partijen, roepen om het hards dat de politiek dichter bij de burger moet komen. Dit lukt maar uiterst beperkt.

De vraag is ook of de inwoner hierom verlegen zit. Meestal wordt de goegemeente pas wakker als er echt iets in de eigen voor-of achtertuin dreigt te veranderen. Wellicht stel ik het nu iets te somber voor maar het lijkt er wel veel op. In de Krimpenerwaard zijn veel politieke partijen, 10 om precies te zijn. Het gaat van links naar rechts, van midden naar lokaal en weer terug. Iedereen is natuurlijk buitengewoon belangrijk en onmisbaar voor de samenleving. Ook is er nogal verschil in de manier van optreden naar de buitenwacht en in de diverse vergaderingen. Wie weleens de landelijke praatjes in de Tweede Kamer ziet en hoort zal merken dat de toon behoorlijk is veranderd.

We pakken liever de persoon aan dan de inhoud. Dat dit gedrag zich verspreid over het land naar de lokale politieke discussie is een logisch maar niet te waarderen gevolg. Gelukkig krijgt die beweging in onze polder weinig kans. Wel deed zich in maart jl. bij de start van de raadsvergadering een aparte situatie voor. Een raadslid van Pro Krimpenerwaard vroeg het woord en hield een verhaal dat er sprake was van een “onveilige werksituatie”. Hij kon en wilde niet meer functioneren als raadslid. Er waren tijdens de vergadering en daarna teksten uitgesproken die niet verenigbaar waren met zijn opvattingen. De eis om excuses en het indienen van een klacht werden, passend in het tijdsbeeld, als wapen in de strijd gezet. Je hoorde het kraken van de klompen op die avond. Nota bene de politieke partij waarvan de hoofdman al jaren graag iedereen de maat neemt en daarbij soms niet te beroerd is bestuur en gemeenteraad te schofferen is beledigd en ontstemd! De wereld op zijn kop gezet!

Ongetwijfeld zal dit met de bekende sisser gaan aflopen. Immers als je zelf op de reservebank bent gaan zitten is er al helemaal niemand meer die naar je luistert. En dat doet vooral het eigen ego een beetje pijn.

Laatste nieuws uit de Krimpenerwaard

Vrienden van RTV Krimpenerwaard

Zoek