Image for Dilemma – Column Silverspike

Dilemma – Column Silverspike

Ik ben in verwarring… Groot voorstander en aanhanger als ik ben van Democratie en Liberalisme, van vrijheid van meningsuiting en recht op demonstratie, merk ik bij mezelf dat het een beetje begint te “knagen”

Een oud hoogleraar van mij, sprak de wijze woorden, en bij herhaling: “Moet ook alles wat kan”. Eerder schreef ik over de journalistiek, die ik om meer elegantie verzocht. Vrije nieuwsgaring, een andere omschrijving van wat journalisten doen, is bedoeld om, onder andere, controle uit te oefenen op beleidsmakers die hun werk doen, en andere processen die in de maatschappij plaats vinden.

Het is een groot goed, dat dit in onze samenleving is ingebed. Bij hun onderzoek kunnen journalisten gebruik maken van rechten die ze hebben verworven om de informatie die ze denken nodig te hebben, te kunnen verwerven. Dat gaat behoorlijk ver, en het vraagt onderzoekers précair om te gaan met de gegevens die ze vinden en hen wordt gevraagd, omzichtig om te gaan met gegevens en de privacy en bronvermelding te doen.

Dagelijks komen wij in contact met informatie, met ons gedeeld, van onderzoeksjournalisten. Soms wordt die informatie verkregen door diepgaand onderzoek, soms wordt hen informatie verstrekt door personen die om welke reden dan ook publiciteit zoeken. Mijn persoonlijke belangstelling gaat niet uit naar info over een vermeend conflict tussen personen die ik niet ken of van “Bekende Nederlanders” Evenmin zit ik te wachten op een bericht dat…. weer zwanger is van …. Of een haarstukje heeft laten plaatsen in Turkye of dat diens zoon een relatie is begonnen met de dochter van…..

Wat is nou mijn dilemma ? Ik schrijf elke maand een column. In hoeverre zit u daarop te wachten?

Laatste nieuws uit de Krimpenerwaard

Vrienden van RTV Krimpenerwaard

Zoeken
Notificaties aanzetten Ja Nee