Hoe is het begonnen?

De Stichting Lokale Omroep Bodegraven is opgericht halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw door twee enthousiaste scholieren uit Bodegraven: Kees-Jan Schong en Frank Stojansek. Radio maken, dat is wat zij wilden om op die manier de inwoners van Bodegraven het laatste lokale nieuws te laten horen. Wat zij in dat begin niet besefte was de enorme voorbereiding die dit vergde. Een publieke lokale omroep moet aan veel regels voldoen, voordat zij mag uitzenden. En gaan voldoen aan die regels koste tijd, veel tijd.
Helaas overleed Kees-Jan Schong in deze begin periode en heeft hij zijn droom nooit waarheid zien worden. Na zijn overlijden werd het bestuur van de Stichting uitgebreid met Eric van den Dool en Matthijs Warnaar. Beide zijn momenteel nog steeds verbonden met de omroep. Matthijs is jaren voorzitter en daarna Erik ook. Frank Stojansek vertrok voordat er daadwerkelijk uitgezonden kon worden naar buiten Bodegraven en werkt momenteel ‘achter de schermen’ voor landelijke omroepen in Hilversum.

Na lange voorbereiding ging het in 1994 ineens heel snel. De programmaraad was rond, de gemeente stemde in, het commissariaat voor de media (de waakhond voor de mediawet) gaf een zendtijdtoewijzing af: we mochten uitzenden! Inmiddels was het aantal vrijwilligers uitgebreid en had de stichting door een schenking de beschikking gekregen over benodigde apparatuur. Op de echte zender na. Hiervoor werd een lening afgesloten. Deze lening bleef door de jaren heen de enige die ooit door de stichting werd afgesloten. Door sponsors en donateurs waren genoeg gelden beschikbaar om een echte start te maken.
Onder de vrijwilligers werd een prijsvraag uitgeschreven voor de naam van de omroep. Het werd “Studio 15”. Een naam die verwees naar het adres van het Evertshuis (Spoorstraat 15), waar de studio van de omroep is gevestigd. Een studio die overigens ook door de vrijwilligers helemaal zelf is gebouwd!

De eerste uitzending

Op 14 oktober 1994 was het dan zover. De 1ste officiële uitzending. De start van die uitzending werd gedaan door de toenmalige kaaskoningin. “Studio 15, radio voor iedereen!” was de slagzin die toen geïntroduceerd werd.
De eerste jaren van de omroep kenmerken zicht door een vaste groep met enthousiaste vrijwillige medewerkers die keer-op-keer véél tijd in hun omroep staken. Dagelijks waren er live uitzending te horen vanuit het Evertshuis. Niet de hele dag, meestal enkele uren, waarna er overgeschakeld werd naar “Radio West”. Maar er kwamen steeds meer eigen programma’s. Enkele voorbeelden: ‘Peer stoft ze af’ van Peter van Herpen, ‘In gesprek met…’ van Albert van Huët, ‘Kerkplein 15’ een gezamenlijk programma van (bijna alle) kerken in Bodegraven. ‘Peer’ en ‘Kerkplein 15’ zijn tot op de dag van vandaag te horen.
Een ander kenmerk was de kleine financiële positie. De stichting had geen subsidie van de gemeente en had alleen inkomsten vanuit sponsors en donateurs. Daarnaast waren er enkele schenkingen. Het bestuur zette zich in om vanuit de gemeente een subsidie te krijgen om op die manier een sterkere financiële basis te krijgen. Enkele jaren geleden lukte het om een bescheiden subsidie van de gemeente te ontvangen.
Technisch gezien was het ook een uitdaging. Er werd jaren gewerkt met de (2de hands) apparatuur die wij tijdens de start hadden gekregen. Onze technische mensen haalden alles uit de kast om deze apparatuur werkend te houden. Onvoorstelbaar dat dit steeds opnieuw lukte. Mede een pluim aan onze huidige hoofdtechnicus John Bekker hiervoor.

Verdere professionalisering van de omroep

Hoofdredacteur: Marijn Meijer zette zich vanaf 2004 in voor een verdere professionalisering van de omroep. Er moest ook nagedacht worden over de toekomst. Het aantal sponsors liep terug, de financiële positie werd nijpender. Er werd nagedacht over het uitzenden van reclame om op die manier meer geld beschikbaar te krijgen. Marijn ging op onderzoek uit en de conclusie was: reclame kan, maar alleen als je dat doet in combinatie met een kabelkrant. En zo ontstond het project om een kabelkrant binnen de omroep te gaan oprichten. Ook dit koste weer heel wat voorbereiding. Hoe maak je zo’n kabelkrant? Dit werd allemaal duidelijk en sinds augustus 2007 wordt onder de naam “TV Bodegraven” een kabelkrant uitgezonden.
De naam “TV Bodegraven” deed de stichting uiteindelijk beslissen om ook de naam van de radio te wijzigen in “Radio Bodegraven”.
De radio zendt 24 uur per dag een eigen programma uit. De hele dag door zijn agendaberichten te horen, aangevuld met programma’s met lokaal nieuws, actualiteiten en wetenswaardigheden. Muziek en amusementprogramma’s door en voor Bodegravers.
En sinds 2008 een website onder de naam www.rtvbodegraven.nl, waarop nieuws en de regioagenda zijn te zien, maakt de omroep nog professioneler. Op de website kan ook naar de radio geluisterd worden en is de kabelkrant te raadplegen.

Bodegravenprijs

De kroon op het vele werk van al die vrijwilligers (het zijn er zo’n 40!) door de jaren heen was op 6 januari 2009, de uitreiking van de Bodegraven prijs aan RTV Bodegraven.

Antenne verplaatst

Om de hele gemeente Bodegraven-Reeuwijk te kunnen bedienen van een goed radiosignaal via de ether (107.8 FM), is de antenne op 15 september 2011 bovenop de reclamezuil van bedrijventerrein Broekvelden geplaatst. De antenne staat nu op 40m hoogte. Helaas bevindt Sluipwijk zich aan de achterzijde van de antenne en zal de ontvangst daar minder goed zijn als in de rest van de gemeente. De wijze waarop de antenne staat uitgericht, is bepaald door het Agentschap Telecom.

Tv Bodegraven digitaal

Sinds de fusie van Bodegraven en Reeuwijk in januari 2011 is Tv Bodegraven digitaal te ontvangen in Reeuwijk en omstreken via het digitale kabelnet van Rekam. Caiway geeft het door Rekam gedigitaliseerde tv-signaal van de lokale omroep sinds 4 januari 2012 door via kanaal 60.

De lokale partij Burgerbelangen heeft tijdens de bespreking van de begroting voor 2012, in november 2011 een amendement ingediend waardoor er geld beschikbaar werd gesteld voor een encoder.
Sinds woensdag 24 april 2013 is de lokale omroep aangesloten op de digitale kabel van Ziggo in Bodegraven en is op tv behalve analoog ook te ontvangen via de digitale kabel op kanaal 42. Inwoners van Bodegraven die via de digitale kabel naar de radio luisteren, kunnen afstemmen op kanaal 782.

Eerste live uitzending op tv

De eerste live uitzending op tv was op 19 maart 2014, toen de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen bekend gemaakt werden in het gemeentehuis. De omroep kon gebruik maken van de glasvezelverbinding die was aangelegd tussen het gemeentehuis en het Klanten Contact Centrum in het Evertshuis.

Het weer door Mees Weststrate

Bewolkt, somber en regen

Het was gisteren dan wel droog maar de somberheid was troef. Vandaag ook naargeestig weer en regen.

In de ochtend is het bewolkt en valt er al wat regen. De zwakke wind is zuidwest en de temperatuur 4°C.

In de middag veel bewolking en perioden met regen. De zwakke wind zit in de westhoek. Met 7°C is het zachter dan de afgelopen dagen.

De nacht verloopt bewolkt en er vallen enkele buien. Het koelt niet veel verder af dan 4°C.

Zondag bewolkt en af en toe regen. De wind waait uit het zuidwesten. Het kwik loopt op naar 9°C.

Foto: De Groene wereld Kleine wereld

Notificaties aanzetten Ja Nee