Image for ‘Een middagje over droge voeten in laag Nederland’ bij het Gemaal in Haastrecht

‘Een middagje over droge voeten in laag Nederland’ bij het Gemaal in Haastrecht

HAASTRECHT- Het Gemaal in Haastrecht organiseert op zaterdag 6 juli om 15.00 uur een middagje over ‘hoe hou je droge voeten in laag Nederland?’ Bij diverse in het oog springende voorwerpen vertellen enkele vrijwilligers over het hoe en waarom ervan. Zo laten ze u kennis maken met het Verhaal van het Gemaal. Met na afloop een drankje en een hapje.

Het verhaal gaat over de veelzijdigheid van water, bodem en klimaat. Buitenlanders verbazen zich er altijd over dat wij in Nederland ver onder zeeniveau kunnen wonen, werken en vakantie vieren. Maar ook aan mensen uit eigen land, uit de buurt of verder weg, vertellen de vrijwilligers van het Gemaal hoe dit kan.

Hoe zit dat dan?
Wie in anderhalf uur kennis wil maken met dit verhaal is de eerste zaterdag van juli om 15 uur van harte welkom bij het Gemaal. In kleine groepen lopen enkele rondleiders met de bezoekers dan door het pand. Ze staan zeker stil op de topografische vloerkaart.

Zo zegt Hans: “Hier zie je al die slootjes die de Krimpener- en Lopikerwaard rijk is. Aan de hand daarvan en de verschillende peilschalen op andere plekken in en rond het pand vertellen we waarom heeft Nederland dijken nodig en hoe zit het met de al eeuwenlange bodemdaling en zeespiegelstijging. Het is een onderwerp waar iedereen in Nederland mee te maken heeft.” Ook bij de indrukwekkende machines in de hal geven ze een toelichting en laten ze die draaien.

Gesneden koek
In een apart gebouw staan diverse modellen. Zo is er een Amerikaanse windmotor, de wipwatermolen Bon Repas, de Algerakering en ook de Waaiersluis. Jaren geleden hebben enkele vrijwilligers veel tijd en energie gestoken in het maken van deze modellen en óók om ze te laten werken.

Hans: “Het is altijd boeiend om uit te leggen hoe zo’n model in het echie werkt. Daar hebben wij én onze bezoekers nog dagelijks plezier van. Wat voor een techneut snel gesneden koek is, is voor een alfa persoon vaak wat lastiger. We genieten ervan als we horen ‘oh, nu snap ik hoe het zit’.”

Komt u ook?
Bent u geïnteresseerd in bodemdaling, klimaatverandering, zeespiegelstijging? Meldt u zich dan vóór 4 juli aan via m&c@gemaalhaastrecht.nl. Later dit jaar organiseert het Gemaal nog enkele workshops waarbij dieper op deze onderwerpen wordt in gegaan. Ook daarvoor kunt u alvast uw belangstelling kenbaar maken.

Laatste nieuws uit de Krimpenerwaard

Vrienden van RTV Krimpenerwaard

Zoeken
Notificaties aanzetten Ja Nee